Дружбенско езеро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Дружба.

Дружбенско езеро
The lake at Druzhba, Sofia.jpg
Местоположение в България
Координати 42°39′54″ с. ш. 23°24′06″ и. д. / 42.665° с. ш. 23.401667° и. д.
Дължина 605 м
Ширина 175 м
Площ 7 ха
Населени места София
Езерото в Дружба

Дружбенското езеро (също езеро в Дружба или само Дружба) е най-голямото езеро в жилищните райони на София.

Намира се в подрайон „Дружба 1“ на жилищен комплекс „Дружба“, Район Искър. Районът около езерото е благоустроен в парк, ограничен от булевард „Искърско шосе“ и улиците „Кръстьо Пастухов“, „Тирана“ и „Канала“.

Езерото е разположено в направление югозапад-североизток, като пешеходен мост го разделя на 2 части: по-малка североизточна (заемаща около 1/4 от общата площ) и по-голяма югозападна част. Оформило се е през 1970-те години от подпочвени води при изкопни работи за извличане на строителни материали за разширяване на жилищния комплекс. След появата му езерото е с голи, отвесни брегове, останали от изкопната яма. Постепенно, с течение на годините, теренът се благоустроява, бреговете улягат и около него е създаден парк, наричан „Езерото“[1].

Днес паркът с езерото предоставят условия за отдих и развлечения. Край моста се намира Културен дом „Искър“ (разполагащ с кинозала и библиотека), след който през улицата на северозапад започва градинка към районния пазар. Около езерото има заведения за хранене, фитнес зала, площадка със спортни уреди. Край западната страна на езерото е съоръжен пристан, край който до неотдавна е имало морски клуб. От пристана ежегодно на Йордановден се хвърля кръст в езерото. От южната страна съответно на малкия и големия дял от езерото са изградени църквите „Св. преп. Наум Охридски“ и „Св. Въведение Богородично“. Наблизо от североизток е 28-и диагностично-консултативен център (бивша поликлиника).

До парка и езерото се стига с масовия градски транспорт – най-близо минават маршрутите на автобусни линии 604, 88 и 10, както и на трамвайни линии 23 и 20. Край Културния дом и отсрещната сграда на администрацията на района е изградена метростанция „Искърско шосе“ на Софийското метро.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]