Славище

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Славището край Крива паланка
Носия от Източното Славище, Подмочански етнографски музей

Славище (или Славищко поле, често членувано Славището, на македонска литературна норма: Славиште) е котловина и историко-географска област в крайната североизточна част на Северна Македония.

Областта обхваща средното течение на река Крива река между планините Герман от север и Осоговска от юг. На изток Славището граничи през Деве баир с областта Каменица в България, а на запад с областта Средорек.

В Славището влизат около 30 села от общините Ранковце, Крива паланка и Кратово.[1]

История и етимология на името[редактиране | редактиране на кода]

В грамота на император Василий II Българоубиец от XI век се споменава τὴν Σλαβίστην. В 1321 година грамота на крал Стефан II Милутин споменава и по Славиштоу. В 1683 година в дневника на Арсений III Черноевич се споменава въ Славиштком полю. Според академик Иван Дуриданов етимологията на първоначалната форма * Славишти произхожда от личното име Слав, като предполага че Славишти, тоест „Славовци“ е означавало първоначално заселището на голям род с обширни владения.[2]

Носия[редактиране | редактиране на кода]

Женската носия в Славището носи характерните белези на шопските носии – равно скроена бяла платнена кошуля и шаяк от черна клашня, дълъг до под колената, с къси ръкави, украсен на гърдите и на ръкавите с апликации от вълнени гайтани и сърма. Поясът е от вълнено и конопено пругасто – шарена тъкан, а скутът, наричан скутача е декориран с всички шарки, между които има и китки од сърмени конци. Зимно и празнично облекло е безръкавно джубе, дълго до колената, от черна клашня, с украси от гайтани и сърма.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кънчов, Васил. Из „Пътувания по долините на Струма, Места и Брегалница“
  2. Дуриданов, Иван. Значението на топонимията за етническата принадлежност на македонските говори. в: Лингвистични студии за Македония, София, МНИ, 1996, стр. 169.
     Портал „Македония“         Портал „Македония