Сердикийски събор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Църковен събор в Сердика)
Направо към: навигация, търсене
Църквата Св. София
Ротондата Св. Георги

Църковният събор в Сердика е свикан през 342 г. в Сердика (днешна София) от императорите Констанс и Констанций II, за да се осигури църковен мир в Римската империя. Съборът се разтуря и разделя на 2 конкуриращи се събора.

Съборът в Сердика не е признат от църквата като вселенски събор.

Епископите от изток не искат да участват заедно с Атанасий и Маркел (Marcellus от Ancyra, Анкара) на общ събор, понеже те са чрез синоди осъдени и смъкнати - Атанасий на Синода в Тирос 335 г., Маркел на Синода в Константинопол 336 г. Епископите от запад настояват, че двамата са оправдани от Римския Синод през 341 г. Така събирането се разцепва на 2 конкуриращи се синода, които се осъждат взаимно.

На Сердикийския събор защитникът на Православието св. Атанасий e оправдан и възстановен за александрийски епископ. Недоволните от развоя на събитията около 80 ариански духовници, предимно от източните провинции на империята, се оттеглили на свой събор-продължение във Филипопол.

До днес са запазени сградите и останки от църквите, в които са заседавали епископите в Сердика - базиликата „Св. София“, ротондата „Св. Георги“ и гражданската сграда до нея.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Вселенски събор

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Сердикийски събор