Света Петка Стара (София)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Света Петка Стара)
Вижте пояснителната страница за други значения на Света Петка.

„Света Петка Стара“
15 май 2008 г.
Карта Местоположение в София
Вид на храмаправославна църква
Страна България
Населено мястоСофия
РелигияБългарска православна църква - Българска патриаршия
ЕпархияСофийска
Изграждане1241 г.
Статутдействащ храм, паметник на културата
„Света Петка Стара“ в Общомедия

„Света Петка Стара“ е старинна православна църква в центъра на българската столица София.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Разположена е на ул. „Цар Калоян“ 9, в комплекса на Софийска Света Митрополия, който е и резиденция на Българския Патриарх.

Почитани светци[редактиране | редактиране на кода]

Църквата почита преподобната Петка на 14 октомври, това е и храмовият празник. В храма се пазят мощи на светицата.[1][2][3][4] В храма се почита и светецът новомъченик Терапонтий Софийски. В църквата се пази дръвникът, на който е съсечен. Чества се на 27 май.[5] В храма има и патнофка на свети Спиридон Чудотворец, осветена от неговите свети мощи на о. Корфу.[6]

В църквата се намира чудотворна икона на свети Мина. През 2018 година е поставен проскинитарий с иконата на света великомъченица Петка Римлянка[7] - една от трите светици с името Петка заедно със света Петка Българска, на която е посветен храмът, и света Параскева-Петка Иконийска, на която е посветен съседният старинен храм.

В „Света Петка Стара“ всяка седмица се четат следните акатисти: вторник на св. вмчк. Мина; четвъртък - на свети Спиридон Тримитунтски Чудотворец; петък - на св. Петка Българска[8].

Към църквата работи Младежки православен център.[9]

История[редактиране | редактиране на кода]

Църквата е от XIII век. Строена е вероятно като дворцова църква от тогавашния управител на София севастократор Александър (брат на цар Иван Асен II) в 1241 година, както гласи надписът в църквата. Това означава, че през 1241 година храмът е или цялостно обновен, или е ново съграден върху стари основи, в чест пренасянето на мощите на преподобна Параскева в България, в столицата Търновград. Според някои източници е възможно църквата да е била дворцова още преди това. Един от входовете на „Света Петка Стара“ излиза на съвременната улица „Цар Калоян“, която е запазила посоката на античната улица, минавала на това място. Тук са разкрити останки от късноантичния дворцов комплекс на император Константин Велики, построен от него по времето, когато е живял в София (днес под основите на сградите на хотел „Рила“). За този дворцов комплекс се предполага, че е служил и като градска резиденция на севастократор Александър (около 1240 г.) и на севастократор Калоян.[10] На двадесетина метра от „Свети Петка Стара“ на същата улица се намира и храмът „Свети Николай Чудотворец“, изграден от севастократор Калоян, като семейна църква в градския му дом.

След падането на София под османско владичество в 1385 г., църквата „Света Петка Стара“ е разрушена. Не е известно кога е възстановена, но в 1578 година като действаща я описва известният пътешественик Стефан Герлах в дневника си при преминаването си през българските земи. През 1930 г. „Света Петка Стара“ е вградена в новата сграда на Софийската митрополия, като е запазен старинният обем на вътрешното ѝ пространство.

Обявена е за архитектурен паметник на културата.

В свой труд-изследване известният български професор и археолог Димитър Овчаров и Петър Вълев твърдят, че революционерът Васил Левски е погребан в храма, опровергавайки с научни доказателства тезите на непрофесионалистите, че това е станало в съседните църкви „Света Петка Самарджийска“ или „Свети Николай“.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Храмът днес е на две нива, наосът е на около 2 м под сегашното ниво на терена, многократно пристрояван и преправян през вековете. Средновековния храм е еднокорабна, едноапсидна, полу-цилиндрично засводена църква. Има един свети престол. Автентичната средновековна еднопространствена планова структура е допълнена през Възраждането с притвор и с фоайе при вграждането ѝ в новата сграда на митрополията, построена от 1928 до 1930 г. Към 1934 г. са построени доходното здание на ъгъла на площад „Света Неделя“ и улица „Съборна“, откъдето днес е вторият вход на църквата и обособената в югоизточния ъгъл на двора самостоятелна четириетажна Библиотека на Софийската митрополия, унищожена заедно с всичките ѝ книги от англо-американската бомбардировка на 10 януари 1944 г. Градежът на храма е от камък, тухла и хоросан. Разкрити са стенописи от XVI век. Иконостасът е от началото на XX век с ажурна дърворезба, дело на дебърски майстори от рода Филипови.[11] Иконите са от края на 19 и началото на 20 век.[12][13]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. В софийския храм „Света Петка – стара“ ще бъде отслужена Божествена света Литургия
  2. Света Петка е сред небесните покровители на българите
  3. Св. преподобна Петка (Параскева) Българска (Търновска, Епиватска)
  4. Света литургия отслужват пред мощите на Света Петка
  5. Празник на св.Терапонтий в столичния митрополитски старинен храм „Св. Петка“ Архив на оригинала от 2015-04-02 в Wayback Machine..
  6. Софиянци почетоха св. Спиридон Чудотворец в храм „Св. Петка“-стара, архив на оригинала от 2 април 2015, https://web.archive.org/web/20150402144528/http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=158823, посетен на 25 март 2015 
  7. Светините в „Света Петка-стара" привличат като духовен магнит // Агенция „БГ Нес". 2020-12-28. Посетен на 2023-12-12.
  8. Официален сайт на храм „Света Петка-стара". Разписание на богослуженията // Посетен на 2023-12-12.
  9. Младежкият православен център към столичния храм "Света Петка – стара” откри новата учебна година, Агенция Фокус // Архивиран от оригинала на 2015-04-02. Посетен на 2015-03-25.
  10. – За хипотезата тук да се е намирала резиденцията на севастократор Калоян // Архивиран от оригинала на 2009-09-26. Посетен на 2008-06-13.
  11. Василиев, Асен. Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. София, „Наука и изкуство“, 1965. с. 249.
  12. Църква „Св.Петка – стара“, ЦБ БАН
  13. Храм Св. Петка стара, Национален публичен регистър на храмовете в Република България

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]