Евхаристински манастир (София)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Манастир „Сестри евхаристинки“
Sisters of the Eucharist Monastery, Ovcha Kupel, Sofia -2.jpg
Карта
Местоположение в София
ВидКатолически манастир
МестоположениеСофия, България
Изграждане1998 – 2000 г.
СтатутКатолически
СъстояниеДействащ женски
Манастир „Сестри евхаристинки“ в Общомедия

Манастирът „Сестри евхаристинки“ е действащ католически манастир и дом на сестрите евхаристинки. Той е разположен в квартал „Овча купел“ в град София и се намира до сградата на Нов български университет.

История[редактиране | редактиране на кода]

Монашеската общност, посветена на Светата евхаристия (причастие), известна като Общност на сестрите евхаристинки е основана в Егейска Македония през 1889 г. Общността работи в сферата на благотворителността и просветната дейност. След Първата световна война общността се премества в София и през 20-те години на XX век основава манастир в района на църквата „Свети Франциск“. До 1948 г. към манастира има сиропиталище „Княгиня Евдокия“ за около 100 момичета.[1] През 1962 г. е отнета сградата на манастира и сестрите са настанени в малка къща съседна на църквата „Свети Франциск“.

През 30-те години Апостолическият делегат в България Анджело Ронкали закупува място в Овча купел с цел построяване на храм на общност на сестрите, но настъпилите политически промени в България през 40-те години не позволяват това да се реализира.[2] Имотът е национализиран и върху него е построено бившето АОНСУ.

В края на XX век земята е реституирана на църквата и върху нея започва изграждането на нов манастирски комплекс на общност „Сестри евхаристинки“, със средства от дарения от други манастири в Европа и местни благодетели. В манастира е установено Генералното управление на монашеската общност за всички сестри от България и Република Македония. Към манастира работи медицински център „Йоан Павел Втори“, който разполага с клинична лаборатория и център за социално слаби.

През 2001 г. започва изграждането на храм към манастирския комплекс. През октомври 2005 г. храмът Свети Йоан XXIII е осветен.

Параклис „Свети Йосиф“[редактиране | редактиране на кода]

Параклисът „Свети Йосиф“ се намира в сградата със спалните помещения на манастира.

Празник – 26 декември.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Елдъров С, Католиците в България (1878 – 1989). Историческо изследване. София, 2002 г.
  2. Нов католически храм „Блажен Йоан ХХІІІ“ в София, радио „Ватикана“