Кокалянски манастир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кокалянски манастир
„Свети Архангел Михаил“
Kokalyane monastery 01.JPG
Входът на манастира
Map
Вид на храмаправославен манастир
СтранаFlag of Bulgaria.svg България
Населено мястоКокаляне
ВероизповеданиеБългарска православна църква – Българска патриаршия
ЕпархияСофийска
Архиерейско наместничествоСофийско
Изграждане1902 г.
Състояниедействащ храм
Кокалянски манастир
„Свети Архангел Михаил“
в Общомедия

Кокалянският манастир „Свети Архангел Михаил“ е православен мъжки манастир край Кокаляне, България.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Разположен е в Плана планина, на около 4 километра югоизточно от село Кокаляне и около 6 километра североизточно от село Железница, в подножието на връх Манастирище (1338 m.н.в).

История[редактиране | редактиране на кода]

Манастирът е изграден в средата на 14 век, по време на управлението на цар Иван Александър.[1] Съществува легенда, която свързва създаването му с местния болярин Радослав (Радо или Радесав), когото някои свързват с Радослав Мавър, болярин от края на XV в. Според нея при един лов в Плана, Радослав убил една сърна, която преди да издъхне проронила едри сълзи. Трогнат от това благородникът заповядал на това място да се съгради манастир в чест на Св. Архангел Михаил.[2]

В Кокалянския манастир е намерен Урвишкият сборник, съставен през XVI век. Той съдържа 50 листа, представящи сведения за поклонници, беседи и четири похвални слова за архангелите Михаил и Гавриил (включително и похвалното слово от Климент Охридски). През 1579 г. Кокалянското евангелие на Йоан Кратовски.

По времето на Османското владичество в България е бил значим книжовен център. Опожаряван е на два пъти. През 1858 г. манастирът е възстановен на мястото на стария от йеромонах Хрисант. На 16 юни 1898 г. манастира е ограбен, а отец Хрисант е убит от разбойници. Погребан е до входната врата на манастирския двор. След Освобождението в края на 19 век е възстановен напълно. Старата църква е съборена и с дарения на местното население е съградена нова постройка от ломени камъни в периода 1896 – 1898 г. През 1969 година манастирът е обявен за паметник на културата.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Манастирският комплекс се състои от храм „Св. Архангел Михаил“, храм „Свето преображение Господне“, две двуетажни манастирски сгради, магерница, камбанария и стопански постройки. Иконите са дарение от жители на Железница, а църквата е изписана от Никола Образописов и учениците му от Самоковската художествена школа през 1896 г.

Кокалянският манастир „Св. Архангел Михаил“ e част от „Софийската Света гора" и заедно със Средновековната крепост Урвич, Панчаревския манастир „Св. Никола – Летни" и Крепостната черква-манастир „Св. Илия", образуват Урвичкия крепостен комплекс.

Манастирът е в ремонт и е отворен за посещение в събота и неделя от 7:00 до 16:00 ч. (само за храма). Достига се по стръмна пътека от „Дяволския маст“ на река Ведена.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Динева, Валентина. Софийската Мала Света гора. София, Медиатама, 2007. ISBN 978-954-91805-2-7. с. 203 – 209.
  • Мартинов, Георги. Софийската Мала Света гора: Стари църкви, манастири, параклиси и оброчища в София и околностите. 2011. с. 25 – 26.
  • Петрова, Марияна. Повече от 100 забележителни манастира в България. София, Издателство „Фют“. ISBN 978-954-625-513-6. с. 121.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Матанов, Христо. В търсене на средновековното време. Неравният път на българите (VII – XV в. ИК Гутенберг, 2014. ISBN 9786191760183.
  2. Български митове и легенди. Народна младеж, 1985.