Света Троица (румънска църква в София)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Света Троица.

Църква "Света Троица"
София April 2011 София April 2011 The Romanian Church of the Holy Trinity - panoramio.jpg
Фасада
Sofia Center.png
42.6997° с. ш. 23.3199° и. д.
Църква "Света Троица"
Местоположение в София
Вид на храма православна църква
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Населено място София
Вероизповедание Православие - Румънска православна църква
Архитектурен стил неовизантийски
Време на изграждане 1905 - 1912 г.
Съвременен статут действащ храм

„Света Троица“, известна като Румънската църква, е църква на Румънската православна църква в българската столица София.

История на общността[редактиране | редактиране на кода]

Румънската колония в София е основана от преселените от Македония етнически армъни (македорумъни) в периода между 1850 и 1903 г. През май 1894 г. общността създава дружество „Съединение“ с цел издигане на православна храм и училище в София. По късно Йоан Гюламила е един от председателите на дружеството.

История на храма[редактиране | редактиране на кода]

Полагането на основния камък е станало на 9 май 1905 г. на мястото на дотогавашното консулство на Австро-Унгария. Храмът е построен от българския майстор Васил Глигов, по проект на архитект Фридрих Грюнангер[1], построил и Софийската синагога. Строежът е завършен през 1912 г. благодарение на щедрата помощ на румънската държава. Неговото откриване се забавя заради войните. През март 1918 г. тъй като Румъния е на страната на Антантата в Първата световна война Българската държава предоставя новоизградения храм на униатите в София. След войната храмът е върнат на румънците.

Храмът е в неовизантийски стил и е официално осветен на 6 декември 1923 г. По време на бомбардировките през март 1944 г. е бил разрушен централния свод и купола. През 1948 г. куполът е възстановен и църквата е реставрирана.

Сградата е разположена на улица „Княз Борис I“ № 152.

Оформление[редактиране | редактиране на кода]

Конструкцията е корабна с три купола в румънския стил „Брънковяну“ от XVIII в. Има три Свети престола – централен, южен – посветен на Св. Архангел Михаил и Св. Архангел Гавриил и северен – на Св. Архидякон Стефан. Полилеите са от виенски кристал, а подът - от гладка мозайка.Стенописите са дело на известните майстори зографи - Вермонт, Артакино и проф. Серафим от Висшата академия за изкуства в Букурещ. Олтарът, амвонът, владишкият трон и други мебелите са направени от висококачествена дъбова дървесина с прецизна резба. Те са дарение от различни храмове в Румъния.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]