Света Троица (румънска църква в София)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Света Троица.

„Света Троица“
„Sfânta Treime”
София April 2011 София April 2011 The Romanian Church of the Holy Trinity - panoramio.jpg
Фасада на сградата през 2011 г.
Местоположение в София
Вид на храма православна църква
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Населено място София
Вероизповедание Румънска православна църква
Архитектурен стил неовизантийски
Архитект Фридрих Грюнангер
Изграждане 1905 – 1912 г.
Статут действащ храм

„Света Троица“, известна като Румънската църква (на румънски: Biserica ortodoxă română „Sfânta Treime” din Sofia), е църква на Румънската православна църква в българската столица София.

История на общността[редактиране | редактиране на кода]

Румънската колония в София е основана от преселените от Македония етнически армъни (македорумъни) в периода между 1850 и 1903 г. През май 1894 година общността създава дружество „Съединение“ (Unirea) с цел развитието на образователни и културни дейности, чрез изграждане на сгради за румънско училище и църква в София. В 1895 година е открито румънското училище с директор Дину Лазареску Леканта, изпратен от Министерството на образованието в Букурещ. По късно Йоан Гюламила е един от председателите на дружеството. През 20-те години дейността на румънските училища и организации нараства. Асоциация на младите арумъни, базирана в София, е основана през 1923 година, като основната й цел е да поддържа арумънския език, както и арумънските традиции и обичаи. Преди 1960 година, след въвеждането на паспортите в България, арумъните са регистрирани като власи, а след това - като българи. В 1992 година в София е възстановена Арумънската асоциация.[1]

История на храма[редактиране | редактиране на кода]

Полагането на основния камък станава на 9 май 1905 г. на мястото на дотогавашното консулство на Австро-Унгария. Храмът е построен от българския майстор Васил Глигов, по проект на архитект Фридрих Грюнангер[2], построил и Софийската синагога. Строежът е завършен през 1912 г. благодарение на щедрата помощ на румънската държава. Неговото откриване се забавя заради войните. През март 1918 г. тъй като Румъния е на страната на Антантата в Първата световна война Българската държава предоставя новоизградения храм на униатите в София. След войната храмът е върнат на румънците.

Храмът е в неовизантийски стил и е официално осветен на 6 декември 1923 г. По време на бомбардировките през март 1944 г. е бил разрушен централния свод и купола. През 1948 г. куполът е възстановен и църквата е реставрирана.

Сградата е разположена на улица „Княз Борис I“ № 152.

Оформление[редактиране | редактиране на кода]

Конструкцията е корабна с три купола в румънския стил „Брънковяну“ от XVIII в. Има три Свети престола – централен, южен – посветен на Св. Архангел Михаил и Св. Архангел Гавриил и северен – на Св. Архидякон Стефан. Полилеите са от виенски кристал, а подът – от гладка мозайка. Стенописите са дело на известните майстори зографи – Вермонт, Артакино и проф. Серафим от Висшата академия за изкуства в Букурещ. Олтарът, амвонът, владишкият трон и други мебели са направени от висококачествена дъбова дървесина с прецизна резба. Те са дарение от различни храмове в Румъния.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Aleksandrov, Andrian. Parohia Ortodoxă cu Hramul "Sf. Treime" din Sofia. Istorie și misiune. // Lucrările simpozionului internațional "Stat si Societate in Europa". Editura Mitropolia Olteniei, 2015. с. 127. (на румънски)
  2. Румънската православна черква „Св. Троица“ в София. // Култура XV (3). 2009. с. 15. Посетен на 10 април 2016.
     Портал „Православие“         Портал „Православие          Портал „България“         Портал „България          Портал „Македония“         Портал „Македония