Калоян (севастократор)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Калоян.

Калоян
български севастократор
Калоян 
Роден: 12-и век
Починал: 13-и век

Севастокра̀тор Калоя̀н е български феодален владетел с висш ранг – севастократор на Средец и областта от 13 век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Според ктиторския надпис в Боянската църква от 1259 година севастократор Калоян е „братовчед царев“ и „внук на св. Стефан, краля сръбски“, т.е. Стефан Първовенчани. Смята се, че е братовчед на цар Константин Асен.[1] Всъщност това е единственият писмен източник, който дава автентични сведения за личността на севастократора. Според някои мнения, майката на Калоян е сестра на сръбския крал Стефан Урош I.

Оновната част на Боянската църква „Св. св. Никола и Пантелеймон“ е построена и изписана в 1259 г. по поръчка на севастократор Калоян и съпругата му Десислава, като храм към извънградската резиденция на феодала, от която тя е била част. Портретите на Калоян и неговата съпруга Десислава са достигнали до нас изписани в криптата на църквата. Те са сред единиците съхранили се автентични образи на български боляри и владетели. Творбата илюстрира високото майсторство на българските живописци от втората българска държава и се счита за първа проява на палеологовия ренесанс и върхово постижение на европейската средновековна живопис, изпреварило с повече от столетие италианския ренесанс.

На стенописа в Боянската църква е изобразено как севастократор Калоян поднася храм на св. Николай Мирликийски.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Божилов, Иван. Фамилията на Асеневци (1186 - 1460). Генеалогия и просопография., София 1995, Изд. на БАН, с. 114, бел. 13

Изследвания[редактиране | редактиране на кода]