Калоян (севастократор)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Калоян.

Калоян
български севастократор
Калоян 
Роден: 12 век
Починал: 13 век

Севастокра̀тор Калоя̀н е български феодален владетел с висш ранг – севастократор на Средец и областта от 13 век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Майката на Калоян е сестра на Стефан Урош I, т.е. първият от Урошите с името Стефан е вуйчо на Калоян. Вуйчо му крал Стефан Урош I носи и титлата дук и крал на България или на латински: rex Bulgarorum и dux Bulgarorum. [1][2]

Оновната част на Боянската църква „Св. св. Никола и Пантелеймон“ е построена и изписана в 1259 г. по тяхна поръчка, като храм към извънградската резиденция на феодала, от която тя е била част. Портретите на Калоян и неговата съпруга Десислава са достигнали до нас изписани в криптата на църквата. Те са сред единиците съхранили се автентични образи на български боляри и владетели. Творбата илюстрира високото майсторство на българските живописци от втората българска държава и се счита за първа проява на палеологовия ренесанс и върхово постижение на европейската средновековна живопис, изпреварило с повече от столетие италианския ренесанс.

Според ктиторския надпис в Боянската църква от 1259 година севастократор Калоян е братовчед на цар Константин Асен и „внук на свети Стефан, крал сръбски“ – Стефан Първовенчани. Всъщност това е единственият писмен източник, който дава автентични сведения за личността на севастократора.

На стенописа в Боянската църква е изобразено как севастократор Калоян поднася храм на св. Николай Мирликийски.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Мисирков, Кръстьо. Бележки по южно-славянска филология и история (Към въпроса за пограничната линия между българския и сръбско-хърватски езици и народи), Одеса, 30.XII.1909 г.. Българска сбирка, 1910, 1911.
  2. Занетов, Гаврил. Западни български земи и Сърбия, стр. 98 – по Средкович. История и етнография, 1917.

Изследвания[редактиране | редактиране на кода]

  • Srdjan Pirivatric. The Boyana Church Portraits. A Contribution to the Prosopography of Sebastocrator Kaloyan. – В: Боянската църква между Изтока и Запада в изкуството на християнска Европа. Ред. и съст. Бисерка Пенкова. С., НИМ, 2011,