Сава II

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сава II
Роден
около 1199 г.
Починал
1269 г. (70 г.)
ПогребанПечка патриаршия, Печ, Косово

Религияправославие
Канонизация
Празник21 февруари
Семейство
БащаСтефан Първовенчани
МайкаЕвдокия Ангелина
Братя/сестриКомнина Неманя
Стефан Владислав
Стефан Радослав
Стефан Урош I
Сава II в Общомедия

Свети Сава II (1200/01 - 8 февруари 1271) със светско име Предислав е третият по ред сръбски архиепископ. Оглавявал е сръбската архиепископия в периода 1263 - 1271 година.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Свети Сава Втори със светското име Предислав е най-малкият (трети) син Стефан Първовенчани от първия му брак с Евдокия Ангелина. Същевременно той е племенник на Свети Сава. По майчина линия той, както и братята му Радослав и Владислав, са осма степен преки потомци на българския цар Иван Владислав и на самуиловия род на комитопулите. По бащина линия чрез Константин Бодин също е свързан с комитопулите, т.к. прадядо му Завида е от рода на управляващата Зета династия.

Предислав е отгледан от чичо си Растко Неманич, с който живее от ранна детска възраст в Хилендар. Пътува с него до светите земи. Преди избора му през 1263 г. за сръбски архиепископ е Хумски епископ. По време на епископстването му, седалището на хумската митрополия е преместено от Стон край Дубровник в манастира „Свети апостоли Петър и Павел“ в Полимието. Сава II е изявен гонител на богомилите еретици и ревностен крепител на православието.

Неговият лик е изографисан в Печкия патриаршески храм, както и в манастирите Сопочани, Дечани и Градац. Мощите му се съхраняват в храма „Свети апостоли“ в Печ. Канонизиран е от Сръбската православна църква за светец под името Свети Сава II. Православната църква го помѐнава на 8 февруари /стар стил/ или 21 февруари /нов стил/.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Арсений II Сремски сръбски архиепископ (1263 – 1271) Данило I