Евдокия Ангелина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Евдокия
византийска императрица
Лични данни
Родена
1173 г.
Починала
1211 г. (38 г.)
Семейство
Баща Алексий III Ангел
Майка Ефросина Дукина Каматерина
Бракове Стефан Първовенчани
Алексий V Дука Мурзуфул
Лъв Сгура

Евдокия Ангелина (1173-1211) е за кратко византийска императрица (1204), чрез краткия си брак с император Алексий V Дука Мурзуфул.

Евдокия е дъщеря на византийския император Алексий III Ангел и Ефросина Дукина Каматерина. През 1186 г. Алексий III Ангел е детрониран от брат си Исак II Ангел, след което бяга в Сирия. Новият император решава да омъжи племенницата си Евдокия за сина на сръбския жупан Стефан Неманя, с което най-вероятно Исак II цели едновременно да закрепи връзките с Рашка и да отстрани наследницата на Алексий III от византийския двор.

Около 1186 г. Евдокия е омъжена за Стефан Първовенчани, който през 1196 наследява баща си и получава титлата Велик жупан на Рашка. Евдокия ражда на Стефан Първовенчани трима сина и една дъщеря:

Според Никита Хониат между Стефан Първовенчани и Евдокия избухва скандал, който около 1198 г. завършва с взаимни обвинения в изневяра и раздяла, поради което Евдокия е върната в Константинопол.

Във византийската столица Евдокия става любовница на император Алексий V Дука Мурзуфул. На 12 април 1204 тя, майка ѝ и Алексий V напускат обсадения от кръстоносците град и пристигът в Мосинопол, където бащата на Евдокия разрешава тя да се омъжи за Алексий V. Евдокия успява да се омъжи за император Алексий V, но скоро след това съпругът ѝ е ослепен по заповед на собствения ѝ баща, въпреки острите протести на Евдокия. След това слепият Алексий V е предаден на кръстоносците, които го хвърлят от върха на Теодосиевата колона в Константинопол. За да отмъсти за съпруга си, Евдокия организира неуспешен заговор срещу баща си. Поради това през 1205 г. Алексий III я омъжва насила за Лъв Сгур, независим владетел на Коринт, който още през 1204 г. предложил убежище на Алексий III Ангел и семейството му.

През 1207/1208 г., обсаден от кръстоносците в Коринстската крепост, Лъв Сгура се самоубива. Смята се, че Евдокия е почина няколко години по-късно, най-вероятно през 1211 г.