Направо към съдържанието

Печка патриаршия (манастир)

Печка патриаршия
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Църквата на Печката патриаршия
Църквата на Печката патриаршия
В регистъраMedieval Monuments in Kosovo
РегионЕвропа и Северна Америка
Местоположение Косово
Типкултурно наследство
Критерииii, iii, iv
Вписване2004  (28-а сесия)
Застрашенда (2006)
42.6612° с. ш. 20.2656° и. д.
Местоположение в Косово
Печка патриаршия в Общомедия

Манастирът на Печката патриаршия е група църкви обединени в ансамбъл край Печка Бистрица, в близост до град Печ в Косово, на входа на дефилето-каньон Ругова.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 13 век, центъра на сръбската автокефална архиепископия основана от Растко Неманич, е преместен от манастира Жича, в Метохия - Печ. Сред възможните причини за това преместване на юг, историците изтъкват татарското нашествие през 40-те години на 13 век (засегнало освен Кралство Унгария по времето на Бела IV, но и съседните сръбски земи и Втората българска държава); неприязненото унгарско католическо отношение към византийско-българското православно влияние в сръбските земи; българо-сръбския конфликт по времето на Михаил II Асен и Стефан Урош I; стълкновенията на Стефан Милутин с Дърман и Куделин и видинския владетел Шишман. Сред историците няма единно мнение за причините за преместването на архиепископската катедрала от Жича в Печ, но очевидно те са комплексни.

След преместването на сръбската автокефална архиепископия в Метохия, Печ се превръща в център първоначално на сръбската архиепископия, а впоследствие по силата на свикания на Великден 1346 г. в Скопие от крал Стефан Душан, църковно-народен събор - и в патриаршия, станала известна в историята като Печка патриаршия.

Днес сградата, средище на някогашната Печка патриаршия е на територията на Косово, като е поставена под защитата и егидата на ЮНЕСКО.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]