Спиридон Чудотворец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Disambig.svg Тази статия е за светеца от 3 век. За печкия патриарх, вижте Спиридон Печки.

Спиридон Чудотворец
Σπυρίδων Τριμυθούντος
християнски светец

Роден
около 270 г.
Починал
348 г. (78 г.)

Религияправославие
Канонизация
Почитан вПравославна църква
Римокатолическа църква
Главно светилищеСвети Спиридон“ в Корфу
Празник12 декември (прав.)
14 декември (рим.)
Покровителствообущари, тухлари, грънчари, бакърджии и други
Спиридон Чудотворец в Общомедия

Свети Спиридон, епископ Тримитунтски Чудотворец е един от великите светии и чудотворци от 4 век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Станал епископ в кипърския град Тримитунт, участвал в първия вселенски събор в Никея през 325 година. По-късно през 343 година, взема участие в Сердикийския събор.[1] Според житието му, изхранвал сиромаси и бедняци и приемал много странници в дома си. Излекувал император Констанций II от тежка болест. В живота си е сторил много добри дела за християнската вяра, да разберат хората нейната доброта и човечност, да повярват в силата на Христовата вяра, която помага и закриля. Точно колкото добър и човечен бил Спиридон и помагал на бедните и попадналите в беда, точно толкова смайващи били и чудесата, с които се прославил. Разказват, че на прочутия Никейски събор, в разгара на люти дебати, Спиридон, за да убеди опонентите си, стиснал керемида в ръка. От единия ѝ край излязъл огън, от другия потекла вода.

В България Свети Спиридон се тачи като закрилник на занаятчиите – обущари, тухлари, грънчари, бакърджии и други. Празникът му се отбелязва на 12 декември.

Икони[редактиране | редактиране на кода]

Изобразяват Свети Спиридон Чудотворец, като старец с дълга брада в епископски одежди.

Народна митология[редактиране | редактиране на кода]

Народът разказва, че Свети Спиридон бил кондурджия (обущар), затова и до днес работещите в обувната промишленост и обущарите почитат деня му. Празнуват също и други занаяти – шивачи, абаджии, бакърджии, дюлгери. Разбира се, като спомен от разказите за него особена почит му оказват керемидарите и тухларите. Приема се и като покровител на конете и едрия добитък. Празнуват и козарите.

В едно от преданията Спиридон тръгнал с магарето си на събор. Лоши хора обаче откраднали животното и му отрязали главата. На сутринта стопанинът му не се бавил дълго, залепил на мястото на отрязаната глава една конска и стигнал до събора. Като го видели хората, рекли си „не е обикновен човек“, а когато пред всички стиснал сърдит една керемида и от нея потекла вода, убедили се, че е така, и го провъзгласили за светец.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]