Света Петка Нова (Пловдив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Света Петка Нова“
Карта
Местоположение в Пловдив
Вид на храмаПравославна църква
Страна България
Населено мястоПловдив
РелигияПравославие
ЕпархияПловдивскаБПЦ
Тип на сградатаКръстокуполна базилика
АрхитектДимитър Наумов, Йосиф Шнитер
Изграждане1888 г.
СтатутДействащ храм
„Света Петка Нова“ в Общомедия

„Света Петка Нова“ е български православен храм в Пловдив, осветен през 1888 г. Разположен е в централната част на града на булевард „Княгиня Мария-Лиза“, в непосредствена близост до римокатолическата катедралаСвети Лудвиг“. Празникът на енорийския храм е 14 октомври, когато се почита паметта на Преподобна Петка Българска, живяла през X-XI век.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Под съвременната сграда е открита късноантична църква с мраморен под.[1]

Църквата е проектирана по възрожденски модел и представлява трикорабна псевдобазилика. При градежа на храма участва целият тогавашен градски елит. Архитект на „Света Петка Нова“ е Димитър Наумов. Външната декорация на сградата е скромна, а източната част е с триъгълен фронтон и полукръгла апсида. Две десетилития след строежа си, църквата се доизгражда под ръководството на пловдивския архитект Йосиф Шнитер. Най-внушителна е камбанарията с големите си размери, която е авторско копие на кулата звънарница на катедралата „Света Богородица“. Иконостасът, амвонът и владишкия трон са дело на майстор Петър Кушлев от Широка Лъка, а иконите на пловдивския майстор Петър Джамджиев.

На 1 май 1970 г. в църквата избухва пожар, който нанася сериозни щети на купола и част от покрива на средния кораб. Следва възстановяване и издигане на нов купол. Фасадата е украсена с плочи от бигор, а стенописите са дело на синодални художници. Храмът е осветен за втори път през 1977 г. от митрополит Варлаам Пловдивски.[2]

През 2017 година към църквата е изграден параклис в чест на Свети Спиридон[3]. Той се намира някогашния южен притвор на храма.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Димитров, Димитър. Християнските храмове по българските земи I-IX век. София, Фондация „Покров Богородичен“, 2013. ISBN 978-954-2972-17-4. с. 63 – 64.
  2. Църква Св. Петка – Нова в Пловдив // Архивиран от оригинала на 2009-03-03. Посетен на 2009-07-14.
  3. Митрополит Николай освещава параклис в църквата „Света Петка” // Добротолюбие. 2017-12-06. Посетен на 2023-12-10.