Амвон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Амвон във варненска църква
Амвон от византийски тип

Амвон (на гръцки: άμβων) е малка издигната площадка, откъдето се произнасят поучителни слова пред вярващите, чете се Евангелието или се извършва църковно пеене. Целта е проповядващият да излъчва авторитет като стои по-високо от вярващите.

В православните църкви[редактиране | редактиране на кода]

В православието амвонът се намира в централния кораб на християнските храмове. До XVII век се използва амвон от така нар. византийски тип. След това е заменен с архиерейски тип.

В католическите църкви[редактиране | редактиране на кода]

Амвонът в западните църкви първоначално не се различава от византийския модел. През XI век тук се появяват двойни амвони, разположени от двете страни на храма и изпълняващи различни функции. Разположеният в южната страна на църквата, се използва за четене и разяснение на Евангелиета, а намиращият се отляво – за четене на деянията на апостолите и други свещени писания.

Тези амвони играят важна роля при украсяването на църквите. Често те са пищно изрисувани и включват мозайка и резба. В католическите и протестански църкви амвонът постепенно е заменен от катедра.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Амвон“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.