Антакия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Антиохия)
Антиохия пренасочва насам. За други значения вижте Антиохия (пояснение).
Антакия
Antakya
— Град —
36.2025° с. ш. 36.1606° и. д.
Антакия
Страна Турция
ВилаетХатай
ОколияАнтакия
Надм. височина67 m
Население377 793 души (2018 г.)
Пощенски код31000
Телефонен код326
МПС код31
Официален сайтwww.antakya.bel.tr
Антакия в Общомедия

Антакия (на турски: Antakya; на гръцки: Αντιόχεια) е град в Южна Турция, център на вилает Хатай. Разположен е на река Оронт, близо до вливането ѝ в Средиземно море. Населението му е около 378 000 души (2018).

История[редактиране | редактиране на кода]

Градът е основан през 300 пр.н.е. от Селевк I Никатор с името Антиохия. Той служи за столица на Селевкидското царство до 64 пр.н.е., когато е превзет от римляните и става център на провинция Сирия. В рамките на Римската империя той е третият по големина град след Рим и Александрия.[1] По време на римското управление е седалище на прокуратора на провинцията, а по-късно и резиденция на императора.

След първия християнски Йерусалимски събор именно в космополитната Антиохия се установяват апостолите Варнава и Павел да утвърждават новата вяра [2]. Антиохия е важен център на християнството, седалище на една от първите четири патриаршии. По време на кръстоносните походи тук е основано Антиохийското княжество. Значението на града намалява след разрушаването му от египетския султан Байбарс I.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Панорамен изглед от град Антакия

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Antioch | modern and ancient city, south-central Turkey // Енциклопедия Британика. Посетен на 23 декември 2020. (на английски)
  2. Деяния 11:20 – 26