Розова долина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за областта. За футболния клуб вижте ФК Розова долина.

Rose-picking in Bulgaria 1870ies.jpg
Розовата долина край с. Розино
Роза от Розовата долина

Розовата долина е област в България, намираща се южно от Стара планина и северно от Сърнена Средна гора.

Състои се от 2 речни долини – долината на Стряма (на запад) и долината на Тунджа (на изток), съответно Карловската и Казанлъшката котловина.

Според обновената през 2015 г. туристическа карта[1] на България районът "Розова долина" се състои от 19 общини: Антон, Гурково, Златица, Казанлък, Карлово, Копривщица, Мирково, Мъглиж, Николаево, Павел баня, Панагюрище, Пирдоп, Сливен, Сопот, Стрелча, Твърдица, Хисаря, Чавдар и Челопеч.

Долината е известна с отглеждането на рози с промишлена цел и е сред символите на България. От векове се култивира сортът Rosa damascena. От него, чрез дестилация и други процеси, се получава розово масло, намиращо широко приложение във фармацията, парфюмерията и др.

Българското розово масло печели златни медали на изложенията в Париж, Лондон, Филаделфия, Антверпен, Милано. България е била световен лидер в износа на розово място до 1983 г.[2] В наши дни най-големият производител (средно 7 т. на година, 7,5 т. за 2013 г.[3]) и износител (с дял от 65%) на розово масло в света е Турция.
В България към 2014 г. площите със засадена маслодайна роза са 35 000 декара. В силни години добива достига близо 2 т. розово масло и 600 т. розова вода[4]. Реколтата за 2013 г. е 4000 т. розов цвят, от който е добито 1,2 т. розово масло[5].

Добиването на българското розовото масло е съпътствано от вековни културни традиции. Розоберът се извършва ръчно, а брането започва много рано сутрин и продължава най-късно до обяд. Цветът трябва да е свеж и не трябва да е изцяло разцъфнал. Това е необходимо, за да се запазят максимално ароматът и влажността му и те да бъдат извлечени по-късно по време на дестилацията.

В Долината на розите всяка година в първите дни на юни се отбелязва Празникът на розата.

В град Казанлък, считан за столица на Розовата долина, е изграден историко-етнографският комплекс “Кулата”, където туристите могат да наблюдават примитивно розоварене и да опитат от продуктите с маслодайната роза. Там е разположен и специализираният Музей на розата.

  1. Туристическа карта на България
  2. Добив до 1983 г.
  3. Добив на розово масло
  4. Среден добив на розово масло
  5. Реколта 2013 г.