Университетска болница „Лозенец“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

УБ „Лозенец“
Red Cross icon.svg
Университетска болница „Лозенец“
Университетска болница „Лозенец“
Пълно име Университетска болница „Лозенец“ (бивша Правителствена болница) [1]
Местоположение София,  България
Основана 1948 г.
Финансиране държавен бюджет, Национална здравноосигурителна каса; дружествата за доброволно здравно осигуряване; местни и чуждестранни компании и частни лица.
Обвързан университет Софийски университет
Болнична мрежа над 20 клиники и отделения
Спешно отделение Съвременно оборудване на „Шокова зала“ и отделение за интензивно лечение[2]
Уебсайт www.lozenetz-hospital.bg

Университетска болница „Лозенец“[1], известна също като „бившата Правителствена болница“, е една от най-големите и модерни болници в България.

Болницата е създадена през 1948 г. – по подобие на практиката в бившите социалистически страни – като Правителствена поликлиника със задачата да осигурява здравно и профилактично обслужване на служителите във висшите държавни и правителствени институции. През 1999 година лечебното заведение придобива статут на национално многопрофилно лечебно заведение към Министерския съвет.[3]

Днес Университетска болница „Лозенец“ е многопрофилно лечебно заведение на бюджетна издръжка със седалище София. Всички клиники в болницата притежават 3-то ниво на компетентност, с изключение на спешната медицина (1-во ниво), вирусологията и неонатологията (2-ро ниво).

Болница „Лозенец“ извършва: Диагностика, лечение и рехабилитация на болни, наблюдение на бременни жени и оказване на родилна помощ, наблюдение на хронично болни и застрашени от заболяване лица, профилактика на болести и ранно откриване на заболявания, мерки за укрепване и опазване на здравето, трансплантации на органи, тъкани и клетки.

Предвид статута на Болница „Лозенец“ като многопрофилно лечебно заведение, посочените профилактични и диагностично-лечебни дейности се извършват както за лица от държавните и обществените институции, членовете на Дипломатическия корпус в Република България и на официалните чуждестранни делегации, така и за всички български и чуждестранни граждани на основата на договори с Националната здравноосигурителна каса или доброволни здравноосигурителни фондове.

Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ се специализира в съвременните и водещи диагностични и лечебни дейности като: образна диагностика, кардиохирургия, инвазивна кардиология, ендоскопска хирургия и др.

Болницата е многопрофилна и има 32 клиники и отделения, 3 операционни блока с 22 хирургични зали, еднодневна хирургия, кардиохирургия, инвазивна кардиология, широкоспектърен и модерен диагностичен център, високотехнологично оборудване, център за профилактична и трудова медицина.

Директор на лечебното заведение e Проф. д-р Любомир Спасов, дм [4], известен кардиохирург и водещ специалист в трансплантацията на черен дроб. Под негово ръководство и с прякото му участие в УБ „Лозенец“ за първи път в България са извършени уникални операции като: аорто-коронарен байпас без ЕКК, т.н. „Биещо сърце“ (5 април 2000 г.), митрално-клапно протезиране чрез уникален ендоскопски метод (22 май 2003 г.), чернодробна трансплантация от жив донор (26 ноември 2004 г.) и др.

УБ „Лозенец“ разполага с модерна диагностична апаратура и лаборатории от последно поколение.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Образование“         Портал „Образование          Портал „Медицина“         Портал „Медицина          Портал „София“         Портал „София          Портал „България“         Портал „България