Миджур

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Миджур
Граничните колчета на Миджур откъм сръбска страна
Граничните колчета на Миджур откъм сръбска страна
Общи данни
Местоположение Област Видин, България
Част от Чипровска планина
Стара планина
Надм. височина 2168 m
Миджур в Общомедия

Връх Миджур (на сръбски: Миџор или Midžor), висок 2168 метра, е първенец на Чипровска планина, дял от Западна Стара планина. Намира се на границата между България (Област Видин) и Сърбия и представлява най-високият връх в Сърбия (извън спорната област Косово). В неговото подножие извират реките Лом и Тимок.

Защитена местност[редактиране | редактиране на кода]

На 23 февруари 2009 г., с заповед на министър Джевдет Чакъров, районът около върха е обявен за защитена местност с площ 1509 дка. Целта е запазването на характерния ландшафт и местообитанията на растителните видове жълт крем, нарцисовидна съсънка, алпийски повет, златовръх, петниста сверция, карпатска тоция и други. На 17 януари 2012 г. площта на защитената местност е увеличена на 1593 дка.[1]

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Едва след свалянето на граничните съоръжения в началото на 1990-те години върхът стана достъпен за планински туризъм. Поради това подстъпите към него, както и целият район, са запазили в голяма степен своята девственост.

От българска страна върхът се изкачва най-често от две места.

Схема на подходите от българска страна

Село Чупрене[редактиране | редактиране на кода]

От Чупрене има два възможни подхода. С високопроходим автомобил по река Чупренска може да се достигне по 17 км почвен път през Дивечовъдното стопанство до хижа „Горски рай“ (1450м). Пеша е по-удобно да се мине по река Манастирка и една от двете екопътеки - „Бекинска шобърка“ или „Мартинов камък“. Оттук разстоянието до хижа „Горски рай“ е малко над 9 км.

От хижата има маркирана пътека, която ,минавайки през Биосферен резерват „Чупрене“, излиза на главното било на седловината между вр. Реплянска църква (1969м) и вр. Остра чука (1967м). Оттук на югоизток през върховете Остра чука и Оба (2033м) се достига до седловината, под която извират реките Лом и Тимок при гранична пирамида 336 (1780м). Следва изкачване по северозападния склон на връх Миджур, който се достига след около час.

Преходът от хижа „Горски рай“ дотук отнема средно 4,30ч и е по-дълъг от варианта през село Горни Лом, но по-лек.

Село Горни Лом[редактиране | редактиране на кода]

На 7км от Горни Лом, от които първите 2 са асфалтирани, е разположена хижа „Горни Лом“ (840м). Сградата е бивша гранична застава. В момента действащата хижа е „Миджур“, разположена малко по-нагоре. След още 2-3км свършва почвеният път и започва същинската пътека.

Следва около 2-3 часа стръмно изкачване до седловината между върховете Оба и Миджур, на която е разположена гранична пирамида 336. Тук пътеката се слива с тази от село Чупрене.

Този вариант е по-кратък, но съответно и по-стръмен.

Други подходи[редактиране | редактиране на кода]

До върха е възможно да се достигне също така и от селата Мартиново и Репляна от българска страна, както и от курорта „Бабин зуб“ и селата Топли дол, Алдина река, Църни връх и Равно буче от сръбска страна.


За изкачването на върха е препоръчително да бъде уведомена РДГП - Драгоман.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Защитена местност „Миджур“, профил в Изпълнителна агенция по околна среда. // Посетен на 2015-06-03.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]