Кабинков лифт Симеоново - Алеко

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Vitosha mountain Aleko Bulgaria 20090406 111.JPG

Кабинков лифт „Симеоново – Алеко“ е въжена линия с 6-местни кабинки, свързваща квартал Симеоново на София с хижа „Алеко“ на Витоша.

Изградена е за провеждането на Лятната универсиада от 1983 г. Официално е открита на 4 април 1983 г. Оборудването е произведено от австрийската фирма „Допелмайер“.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

  • Денивелация – 1077 метра
  • Дължина – 6270 метра
  • Капацитет – 1500 души на час
  • Станции – 4 (2 крайни, 2 междинни)

Станции[редактиране | редактиране на кода]

Началната станция, намираща се на височина 727 над м.р., е разположена между столичния квартал Симеоново и Околовръстния път. До нея се стига с автобуси по маршрути № 122 (от метростанция „Витоша“) и електобус № 123 (от метростанция „Г. М. Димитров“ и автостанция „Гео Милев“).

В първата междинна станция, намираща се на височина 1377 м над м.р., завършва първата отсечка на въжената линия. Там кабинките се поемат автоматично от друго въже, без да се налага пътниците да слизат и да се прехвърлят.

През втората междинна станция, намираща се на височина 1520 над м.р., минават и спират само кабинките, отиващи нагоре. През зимата се ползва предимно от скиори, които се прехвърлят на 3-седалковата въжена линия „Лалето-1“, обслужваща пистата „Витошко лале-1“.

Горната лифтова станция е на равнището на хижа „Алеко“ и се намира на 1810 м над м.р.

Имена на станциите: кв. Симеоново, междинна станция, междинна станция, Витошко Лале 1, хижа Алеко

Броят стълбове на лифта са: 60 на брой