Независимост (площад в София)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Независимост.

„Независимост“
Independence square, Sofia at night PD 2012 3.JPG
Sofia Center.png
42.6977° с. ш. 23.3232° и. д.
Селище Flag of Bulgaria.svg СофияБългария
„Независимост“ в Общомедия
Площадът с бившата цветна алея

Площад „Независимост“, наричан неофициално Ларгото, се намира в центъра на София. Дълъг е около 200 м и е широк 50 м.

Някои от най-важните държавни сгради на страната са разположени край площада, поради което е използван за официални протоколни церемонии и за други публични изяви, включително за граждански протести. Той е централният площад на столицата – както заради значението на тези сгради, така и поради централното му и възлово транспортно разположение в града.

Обекти[редактиране | редактиране на кода]

Археологически находки в Ларгото на мястото на предишната алея

Около площада са разположени следните обекти (по часовниковата стрелка):

В центъра му понастоящем е изкопан дълъг отвор (на мястото на предишната цветна алея) за разглеждане на Археологическия комплекс „Сердика“ с останките на древната крепост, разположени на равнището на църквата в подлеза.

История[редактиране | редактиране на кода]

Създаден е през 1950-те години, като са съборени полуразрушени от бомбардировки по-стари постройки, за да се построят монументалните сгради, които днес го заобикалят. От западната страна на Ларгото по времето на НРБ на границата със съседния пл. „Ленин“ (днес отново пл. „Св. Неделя“) е издигнат паметник на Владимир Ленин, който през 1990-те години е премахнат и по-късно е заменен от статуята на св. София.

До 2010-те години през площада успоредно вървят еднопосочни платна (продължения на булевардите „Княз Александър Дондуков“ и „Цар Освободител“), разделени от цветна алея. Достъпът за пешеходци е по широките тротоари отстрани на пътните платна и плочника пред Партийния дом.

По време на разширяването на подлеза под площада и строежа на метростанция „Сердика II“ пътните платна се събират откъм южната му част и се отваря широко пешеходно пространство в северната му част в началото на 2013 г.

Под Ларгото са разкрити огромни площи с богати останки от древната и средновековна история на София[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]