Летище Русе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Летище Русе
Letishte-ruse.jpg
IATA: ROUICAO: LBRS
Данни
Тип летище обществено
Собственик Община Русе
Оператор Летище Русе ЕАД
Местоположение Щръклево, България
Надм. височина 574 ft / 175 m
Писти
Посока Дължина Повърхност
ft m
06/24 8202 2500 бетон
Летище Русе в Общомедия

Летище Русе е гражданско летище за вътрешен и международен транспорт. Разположено e на 17 км от гр. Русе в близост до с. Щръклево. На 21.12.2016 получава лиценз за летателна площадка за малки самолети. [1]

Летище Русе инфраструктурно е с възможност да обслужва: товарни самолети, бизнес самолети и хеликоптери, граждански полети, селскостопански летателни средства, противопожарни самолети и др.

Технически данни[редактиране | редактиране на кода]

  • Надм. височина: 175 м.
  • Дължина на пистата: 2500 м.
  • Ширина на пистата: 50 м.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първото летище на Русе е военното от началото на века. Летище Щръклево е създадено през 1967 г. като военно летище – собственост на Министерство на отбраната. През него се извършваха вътрешни полети от и до София. За кратък период са осъществявани полети от Силистра през Търговище до Бургас. В началото след създаването на пътническия терминал от летището са се извършвани по три полета дневно от и до София, а през лятото – един до Бургас. През периода 1972-1976 г. е построена новата сграда на летище Русе с главен проектант арх.Йордан Бояджиев. Инвеститор е БГА "Балкан", а изпълнител е "Трансстрой" – Русе. Летището практически не функционира до 2000 г. – гражданските полети са прекратени през 1991 г., а през 2000 г. година на летището са прекратени и военните полети като преди и след това е новобрански център на ВВС.

През 2005 г. собствеността му е прехвърлена от Министерство на отбраната на Министерство на транспорта, а с решение на МС от 22 декември 2006 г. летището придоби международен статут. Летище Русе разполага с 2000 дка прилежаща земя. Пистата на летището е дълга 2500 метра.

Местоположението на летището е стратегическо за гр. Русе с възможност за комбиниране на железопътния, сухопътния, водния и въздушния превоз на товари. Предвижда се бъдещото му отдаване под концесия.

Straklevo

Други събития[редактиране | редактиране на кода]

Откакто Летище Русе не функционира, на неговата писта са проведени най-различни атракции и състезания. Презентации и тест-драйв на нови автомобили и всякаква транспортна техника, като организирани аматьорски гонки с пистови мотори и нощни полети с радиоуправляеми хеликоптери формат "3DX".

Работещо летище – 2015 година[редактиране | редактиране на кода]

От месец Февруари 2015, Летище Русе е собственост на Община Русе.