Македонски културен дом (София)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Македонски културен дом)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Македонски културен дом
Общ изглед
Общ изглед
Sofia Center.png
42.6992° с. ш. 23.3211° и. д.
Македонски културен дом
Разположение в централната част на София
Местоположение Flag of Bulgaria.svg София, България
Изграждане 1936 г.

Македонският културен дом е основна сграда на македонската емиграция в София и заедно с прилежащото му кино „Македония“ е паметник на културата от национално значение[1].

Днес в нея се помещават централата на ПП „ВМРО – Българско национално движение“, Македонският научен институт, антикварна книжарница и други. Сградата се намира на улица „Пиротска“ № 5. Разположена е на 1400 m2, на 5 етажа, със 75 стаи, с партерни магазини, два обширни и един малък салон.[2]. Собственост е на частна фондация „ВМРО“, регистрирана в Пазарджик[3].

История[редактиране | редактиране на кода]

Идеята за построяване на обща сграда на македонската емиграция в София се приема при учредяването на Македонския научен институт през 1923 година, в която е предвидено да се приюти и етнографско-исторически музей и библиотека[4]. Началото на изграждането е поставено през 1929 година. Над 150 000 лева за построяването на сградата дарява Димче Хаджикочов[5], а през 1936 година 500 000 лева са отпуснати за строежа от Благотворителната посмътна каса към Илинденската организация[6]. Общата стойност на строежа е 17 милиона лева[2].

Сградата през 1930-те години

След построяването на сградата (март-април 1936 година) в нея се помещават Илинденската организация, Македонският научен институт и други. В сградата е изложена и урната с останките на Гоце Делчев. Останките му и голяма част от събраните колекции след 1944 са предадени на Титова Югославия. След разформироването на МНИ сградата се използва от Дружество „Гоце Делчев“, а след демократичните промени от 1989 година от организацията „ВМРО – Съюз на македонските дружества“, регистрирана като политическа партия през 1999 година с името „ВМРО – Българско национално движение“.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония