Македонски културен дом (София)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Македонски културен дом)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Македонски културен дом
Общ изглед
Общ изглед
Местоположение
Местоположение Flag of Bulgaria.svg София, България
Изграждане 1936 г.

Македонският културен дом е основна сграда на македонската емиграция в София и заедно с прилежащото му кино „Македония“ е паметник на културата от национално значение[1].

Намира се на улица „Пиротска“ № 5. Разположена е на площ от 1400 m2, на 5 етажа, със 75 стаи, с партерни магазини, два обширни и един малък салон.[2] Днес в нея се помещават централата на ПП „ВМРО – Българско национално движение“, Македонският научен институт, антикварна книжарница и други. Собственост е на частна фондация „ВМРО“, регистрирана в Пазарджик[3].

История[редактиране | редактиране на кода]

Идеята за построяване на обща сграда на македонската емиграция в София се приема при учредяването на Македонския научен институт през 1923 година, в която е предвидено да се приюти и етнографско-исторически музей и библиотека[4]. Началото на изграждането е поставено през 1929 година. Над 150 000 лева за построяването на сградата дарява Димче Хаджикочов[5], а през 1936 година 500 000 лева са отпуснати за строежа от Благотворителната посмътна каса към Илинденската организация[6]. Общата стойност на строежа е 17 милиона лева.[2]

Сградата през 1930-те години

След построяването на сградата (март-април 1936 година) в нея се помещават Илинденската организация, Македонският научен институт и други. В сградата е изложена и урната с останките на Гоце Делчев. Останките му и голяма част от събраните колекции след 1944 са предадени на Титова Югославия. След разформироването на МНИ сградата се използва от Дружество „Гоце Делчев“, а след демократичните промени от 1989 година от организацията „ВМРО – Съюз на македонските дружества“, регистрирана като политическа партия през 1999 година с името „ВМРО – Българско национално движение“.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония