Метростанция „Интер Експо Център - Цариградско шосе“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Цариградско шосе.

ИЕЦ – Цариградско шосе
М2
Цариградско-вестибюл.jpg
Информация
Собственик Столична община
Перони Странични
Брой коловози 2
Брой перони 2
Паркинг да
Откриване 25 април 2012
Местоположение
Местоположение в Столична община
ИЕЦ – Цариградско шосе в Общомедия

Метростанция „Интер Експо Център – Цариградско шосе“ е станция на Софийското метро.

Експлоатация[редактиране | редактиране на кода]

Въведена в експлоатация на 25 април 2012 г.

Буферен паркинг[редактиране | редактиране на кода]

Станцията разполага с буферен паркинг на две нива с капацитет от 1300 места. За хората, които използват метрото с абонаментна карта – за метро, за всички линии без тези за ученици, ползването на паркинга е безплатно през времето от 05.00 ч. до 0.00 ч., а в останалото време – по 50 стотинки на час. За ползващите карта за еднократно пътуване или карта за всички линии за един ден първите 2 часа са безплатни, а после всеки час се заплаща по 50 стотинки. Без да се ползва метрото цената е един лев на час.[1]

Предишни наименувания[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално името на станцията е само „Цариградско шосе“, но на 14 юни 2012 г. с решение на общинския съвет е преименувана на „Интер Експо Център – Цариградско шосе“.[2]

Местоположение и архитектурно оформление[редактиране | редактиране на кода]

Метростанция „Интер Експо Център – Цариградско шосе“ е разположена точно под бул. „Цариградско шосе“ като пресича булеварда напречно в направление север – юг. Посоката на подлезите е избрана съгласно основните притегателни точки в района – съответно „Интер Експо център“ и магазин „Метро“.

Функционалното решение на станцията е с два вестибюла, откъдето се осъществява достъпа към левия и съответно десния перон. В архитектурното оформление на вестибюлите е търсено максимално изчистено пространствено решение с добра комуникация. Настилките са изпълнени от комбинация от няколко цвята клинкерни плочки. Стената с входни и изходни врати създава илюзията на стъклена „завеса“, с което се осигурява добра визуална връзка с прилежащия подлез.

Станцията е с два странични перона с дължина 105 м и ширина на всеки от 5 до 7 м. Настилките са изпълнени като комбинация от неполиран гранитогрес в два хармонични пастелни цвята в студената гама.

Архитектурен проект: арх. Константин Косев

Наземен транспорт, правещ връзка с метростанцията[редактиране | редактиране на кода]

Фотогалерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]