Цариградско шосе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Цариградско шосе.

Цариградско шосе
Цариградско шосе – бул. „Пейо Яворов“ / бул. „Михай Еминеску“
Цариградско шосе – спирката на х-л „Плиска“
Цариградско шосе – до Борисовата градина

Цариградско шосе (бивш бул. „Ленин“) е най-дългият булевард в София. Името е историческо название: някогашното Цариградско шосе е било основен път по направлението София – Пловдив – Цариград.

Разположен в източната част на столицата, той е основна входно-изходна артерия, през която преминава голяма част от входящия и изходящ автомобилен поток към Южна и Югоизточна България. Той е западно градско продължение на автомагистрала „Тракия“, като започва от Околовръстния път на София и завършва в централната градска част при Орлов мост. В участъка между Орлов мост и отклонението за квартал Горубляне позволената скорост за движение е до 80 km/h.

По пътя си от запад на изток булевардът пресича следните улици и булеварди:

„Цариградско шосе“ е единственият софийски булевард, който по цялото си протежение минава безконфликтно с естакади над всички булеварди, които го пресичат. Поради тази причина трафикът не минава през никакви светофари по целия булевард от Орлов мост до началото на автомагистрала „Тракия“ с изключение на кръстовището с ул. „Димитър Пешев“ / ул. „Павел Красов“ до ж.к. Дружба-2, което е единственото, на което има светофар.

При локалните платна на булеварда от Площад на авиацията до 7-ми километър от страната на Младост също има светофари на ул. Димитър Моллов при МБАЛ „Св. Анна“ и ул. Йерусалим.

В периода 2009 г. – 2012 г. във връзка с изграждането на продължението на Първи метродиаметър на Софийското метро в посока на Летище София, в източната му част при „Интер Експо Център“ заедно с Метростанция Цариградско шосе е изграден и буферен подземен паркинг за 1300 автомобила.

По-важни обекти[редактиране | редактиране на кода]

От южната страна на булеварда от Орлов мост до ул. „Александър Жендов“ е разположен един от най-големите паркове в столицата – Борисовата градина. От северната страна на булеварда преди изхода на София е разположен парк-музей „Врана“.

Градски транспорт[редактиране | редактиране на кода]

„Цариградско шосе“ е един от булевардите, по които минават най-много линии на градския транспорт:

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]