Пимен Зографски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Свети Пимен Зографски
Роден 1540
Починал 1620
Черепишки манастир, Османска империя
Почитан в Източноправославния свят
Суходолски манастир „Света Богородица“ край Княжевац.
Паметна плоча върху костницата на манастира.

Свети Пимен Зограф е български зограф, храмостроител и книжовник. Един от 9-те софийски светци. Чества се на 3 ноември.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в София около 1540 г. Рожденото му име е Павел. Родителите му го дали да се учи на писмо, иконопис, църковно пение и светото писаниe при зографския йеромонах Тома, който служел тогава в древната градска църква „Св. Великомъченик Георги“. Скоро след смъртта на родителите му, починал и неговият наставник. Павел раздал имуществото си и се отправил към българския манастир в Атон. Там получил името Пимен и изучил професията си. Според легендата, когато бил 55-годишен му се явил Св. Георги и му поръчал да се върне при народа си като духовен водач. Години наред Св. Пимен обикалял българските земи, проповядвал, строил и обновявал храмове и манастири, като ги украсявал със стенописи. Посетил първо София и нейните околности, след това бил Южна България и Бачковския манастир. Обиколил и цяла Северна България, където посетил Видин, Силистра и други градове.

Името на Пимен Зограф се среща в ктиторски надпис на Су­хо­дол­с­кия (Су­во­дол­с­кия) ма­нас­тир в За­пад­на Ста­ра пла­ни­на, в района на градовете Зайчар и Кня­же­вац (тогава в пределите на Видинска епархия, ос­та­нал днес в пре­де­ли­те на Сър­бия)[1]. Надписът гласи: „С изволението на Отца и с помагането на Сина и изпълнението на Св. Духа изписа се този храм “Рождество Богородично" започна се през месец юли и се завърши през месец август при настойника йеромонах Пимен в лето 7113 (1606 г.) Вукомир и Павел (ктитори)".

Смята се също, че стенописите в Планиничкия манастир „Св. Никола“ в Западните покрайнини, в землището на село Бугарска Планиница, Царибродско, са също дело на Пимен Зограф и неговите ученици. Стенописите в манастирската черква в Курило, край София също се смятат за негови. Пимен Зографски е работил много из Западните покрайнини и като преписвач и миниатюрист.

Починал е в 1620 г. в Черепишкия манастир. Впоследствие разбойници запалили Черепишкия манастир и той изпаднал в запустение. Тогава монасите на Суходолския манастир открили гроба и пренесли мощите му в своя манастир.

Православната църква е обявила Пимен Зограф за светец. Чества го на 3 ноември. Празникът на св. Пимен Зографски - 3 ноември – е обявен Ден на българските художници.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Житието на Пимен Зографски (ред. Петър Динеков). – Известия на Института за българска литература, 2, 1954, 233-248;
  • Тодорова, Олга. Пимен Зографски.- В: Бележити българи (под ред. на Пл. Павлов), том 4. С., 2012.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]