Крайморие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Крайморие
— квартал —
Брегът на Крайморие
Брегът на Крайморие
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Област Област Бургас
Община Община Бургас
Част от Бургас
Население 858 души (2017)

Крайморие е най-малкият квартал на град Бургас и курортно селище[1] на Българското Черноморие. Той е разположен в залива Ченгене скеле на около 10 км южно от центъра на града и на 20 км северно от Созопол.

История[редактиране | редактиране на кода]

Днешно Крайморие е било преди Освобождението чифлик с името Кафка, подчинен директно на османския султан. След Освобождението тук той е превърнат в бежански лагер, който е приютявал тракийски и македонски българи.

През комунистическо време кварталът беше популярен с романтичния си ресторант, наричан „Пилетата“ и разположен на самия морски бряг. Днес ресторантът, бивша собственост на ТКЗС Крайморие, е затворен. Непосредствено до него е разположен и едноименния къмпинг, който предлага приятна гледка към бургаското пристанище, о-в „Света Анастасия“ и нефтения терминал „Росенец“. По това време Крайморие е център на земеделско стопанство, което обработваше земеделски земи южно от Бургас. Сега бившите административни сгради на ТКЗС-то са почти сринати на разклона за квартала, а голяма част от нивите са застроени. В стопанския двор на бившето ТКЗС през 1990-те години работеше и нелегална фабрика за цигари.[2]

През 2009 година при разкопки на п-в Форос, намиращ се в непосредствена близост до квартала, са разкрити останките на античното и средновековното селище-крепост Форос, един от предшествениците на днешния Бургас[3][4]. Според историци тук се е намирал и манастирът „Свети Георги“, описан от византийски хронисти.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Природни

В близост до Крайморие се намират още защитените местности Узунгерен, Ченгене скеле и Пода с едноименния природозащитен център; езерата Мандра, Бургаско и Атанасовско; остров Света Анастасия; Рибарското селище Ченгене скеле и парк Росенец (Отманли), разположен в полите на Странджа.

Храм „Св. Пимен Зографски“

На 16 октомври 2011 г. Сливенският митрополит Йоаникий тържествено освети новата църква „Св. Пимен Зографски“ в Крайморие. Това е първият храм на името на този голям български светец в страната. В началото на строителството в основите на храма бяха положени камък и пръст от Зографския манастир. Гост на освещаването бе игуменът на Зографския манастир „Св. Георги“ архим. Амвросий, който присъства и на полагане на основния камък. Директорът на НИМ Божидар Димитров подари на храма частица от кръста, открит преди няколко години във фондовете на музея, както и икона на св. Тривелий. Според Божидар Димитров е особено важно да се разпространява почитта към кан Тервел по Южното Черноморие, тъй като той има заслуги за неговото завоюване.

В църквата има иконостас, дело на дърворезбаря Динко Григоров от Дряново. Иконите за него ще бъдат дарени също от манастира „Св. Георги Зограф“ в монашеската република. Кръстовете на покрива на храма са от неръждаема стомана, а покривната конструкция е от специална некорозираща ламарина, обработена и предоставена от български завод.

Храмът разполага с четири бронзови камбани, монтирани на висока камбанария. Камбаните са с автоматична компютъризирана система за биене, която може да програмира звук, сила и мелодии. По проект е предвидено в двора на храма да бъде построено православно неделно училище с 2 класни стаи и експозиционна зала.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]