Изгрев (жилищен комплекс на Бургас)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Изгрев.

Изгрев
— квартал —
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Област Област Бургас
Община Община Бургас
Част от Бургас
Население 22 851 души (2017)

Изгрев“ е жилищен комплекс на Бургас, разположен в североизточната част на града. Той е третият по големина квартал в Бургас, след Петко Славейков (жилищен комплекс) и Меден рудник.

История[редактиране | редактиране на кода]

На територията на бившето село Атанасово (Атанас кьой) са открити някои от най-древните артефакти в Бургас от 4000 пр. Хр. От 5 – 6 век пр. Хр. са датирани селищна могила, селище и некропол. През 1620/1 година село Атанас е със своите 133 християнски домакинства е едно от най-големите в Анхиалска околия. В началото на 18 век селото е отразено на карти. Според Г. Горов до 1828/29 селото се намира в местността Герена, на няколко километра северно по пътя за Поморие и на около 3 – 4 км от Бургас.[1]

След изселения през 1829/30 година селото се премества в местността Селските тухларници, а след Кримската война се установява до днешния манастир Св. Атанас. През 1864 година Атанасово става част от Бургаската каза. В землището на Атанас кьой, на брега на Атанасовското езеро Петър Матеев съобщава за чифлик. Този чифлик е нает няколко години преди освобождението от Димитър Бракалов от Халил паша. По времето на комунизма бившето село е застроено с много панелни блокове и превърнато в жилищни комплекс. През 1946 година започва проективането на днешния комплекс. През 1948 г. Атанасово е присъединено към Бургас.[1]

През посткомунистическите години комплексът е обект на интензивно строителство на модерни кооперации ново строителство, поради наличието на голямо количество незастроени площи и в него тепърва се изграждат предприятия, като болнични заведения и др. Жилищен комплекс „Изгрев“ е изграден на мястото на бившето село Атанасово, непосредствено до Атанасовско езеро.

Икономика и транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Около комплекс „Изгрев“ започва да се съсредоточава бизнес строителството с луксозни административни сгради. Частната поликлиника МБАЛ „Лайф Хоспитал“ (LIFE Hospital) също е изградена тук.

В комплекс „Изгрев“ има супермаркет „Велека“. В близост до северната страна на жилищния комплекс са и други големи хипермаркети като „Метро“, „Техномаркет“, както и първия мол в града – Burgas Plaza Mall (Бургас Плаза Мол). По натоварената и с интензивен трафик на движение ул. „Транспортна“, която разделя жилищния комплекс и тези търговски центрове и е част от Европейски път Е87. На ул. „Транспортна“ са разположени също и множество автокъщи и автомагазини. На територията на комплекса има и филиал на търговската верига Билла.

Линиите от градския транспорт, които обслужват жилищен комплекс „Изгрев“, са следните автобусни линии: Б1, Б11, 3, 6, 11, 12 и 15.

Блокове в кв. Изгрев

Други[редактиране | редактиране на кода]

На територията му се намират доста училища и техникуми, като ПГХТ „Акад. Н. Д. Зелинский“, ОУ „Св. Климент Охридски“, СОУ „Добри Чинтулов“, ОУ „Йордан Йовков“.

„Изгрев“ разполага с голям парк за отдих – това е паркът „Велека“, разположен в центъра на жилищния комплекс. На североизток от комплекса се намира и централното гробище на град Бургас – „Гробищен Парк Изгрев“.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Изгрев (Атанасово) в Иван Карайотов, Стоян Райчевски, Митко Иванов: История на Бургас. От древността до средата на ХХ век, Печат Тафпринт ООД, Пловдив, 2011, ISBN 978-954-92689-1-1, стр. 294

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Карайотов

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]