Ветрен (квартал на Бургас)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други населени места с името Ветрен.

Ветрен
— квартал —
Страна Флаг на България България
Област Област Бургас
Ветрен в Общомедия
Църквата „Възнесение Господне“

Ветрен е квартал на град Бургас. Намира се на 14,5 км от центъра на Бургас по пътя за София.

География[редактиране | редактиране на кода]

Ветрен е разположен в Бургаската низина, която е част от източния дял на Горнотракийската низина. Близо до Ветрен са и южните склонове на Стара планина и западния бряг на Атанасовското езеро. Близо до Ветрен са разположени Бургаските минерални бани и квартал Банево. Край Ветрен минава автомагистрала „Тракия“, свързваща Бургас със София, която там има разклон.

Климатът на курорта е крайморски с континентално влияние. Средногодишната температура на въздуха е около 12,4 °С, при средна януарска около 1 °С, а през юли – около 23,8 °С. Лятото е топло и горещо, зимата е мека до умерено студена. Пролетта настъпва към средата на март, а топлата и слънчева есен докъм началото на декември. Облачността и относителната влажност на въздуха са умерено изразени, валежите са слаби – 500 мм средногодишно, като снежната покривка е краткотрайна, около 20 дни в годината. Мъгливостта също е слаба, средногодишно около 25 дни с мъгла. Продължителността на слънчевото греене е значително, над 2000 часа годишно. Тези климатични показатели създават благоприятни условия за провеждането на целогодишно балнеолечение и за комплексно балнео-климатолечение и профилактика.

История[редактиране | редактиране на кода]

Паметник на загиналите през Втората световна война

Историята на Ветрен е тясно свързана с тази на близките минерални бани, които функционират от античността, когато са били известни под имената Акве Калиде и Термополис (от лат. и гръцки: потла – лековита вода).

В древните летописи често се споменават лечебните минерални води на курорта. Първите сведения датират от времето на Филип II Македонски (IV в.пр.н.е.) Готският летописец Йорданес (VI век) описва как „огнена горещина изригва от извора, най-първия и най-добрия измежду многобройните други извори в целия свят за лекуване на болни“. Под името Акве калиде, по-късно – Термополис, този голям балнеологичен център процъфтява с векове, посещаван от болни от близки и далечни краища, сред които множество римски и византийски императори, български царе и османски султани. Запазено е описанието на съпругата на император Тиберий II, която около 580 година успешно се излекувала в Термополис и в знак на благодарност подарила императорската си мантия на местната църква.

През 1206 г., при нахлуването на латинския император Хенрих в българското царство, курортът е разрушен и опожарен. Императорският пълководец Жофроа дьо Вилардуен пише: „

Това беше много красив град, добре разположен, с множество топли извори за къпане – най-хубавите в целия свят. От него отнесохме огромна плячка

— Жофроа дьо Вилардуен

“. Едва 350 години по-късно турският султан Сюлейман I издигнал султански хамам, който след основно преустрояване се използва и днес, наред с новата балнеолечебница.

Селото е заселено в голямата си част от преселници от днешния град Ветрен, чието име носи. В селото се заселват и бежанци от Източна Тракия – 24 семейства от Каваклия, 21 – от Татарлар, 2 – от Карахадър и други[1].

През 1932 година с общите усилия на неговите жители се построява първата сграда на основното училище, чийто патрон е националният герой Христо Ботев. През 1981 година е построена втората учебна сграда, в която се преподава и днес. По времето на НРБ Ветрен се е наричало Житарово – в чест на Петър Житаров, първия комунистически кмет на Бургас.

Ветрен е село в състава на Община Бургас до 14 февруари 2009 г., откогато е присъединено към град Бургас с Решение № 58 на МС от 02.02.2009 г. (Обн., ДВ, бр. 11 от 10.02.2009 г.)[2]

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Във Ветрен населението изповядва източно православие. В квартала има църква, която носи името „Възнесение господне“.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

  • Кметство
  • Читалище „Обнова“
  • Болница „Дева Мария“ – новата болница на Бургас
  • Санаториуми

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

На територията на Ветрен има открити и действащи още от древността (виж по-горе) минерални извори с „лековита вода“. Температурата на водата от основните извори е 42 °С, а в ръкавите от подпочвени води, не по-малко от 30 °С. В обособилата се местност Минерални бани – между кв. Ветрен и кв. Банево, има изграден балнеологичен център с множество почивни бази и басейни, захранвани с изворна вода. Минералните бани се намират на 0,5 км от Ветрен в непосредствена близост до вилната зона на квартала.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

В края на 1970-те год. във Ветрен започват активно да се занимават с футбол, като това начало дава Неделчо Добрев. През 1980 г. е основан ФК Ветрен. Най-голямата победа е 24:0 срещу Урожай от град Българово. Във Ветрен са играли доста известни футболисти като: Тодор Киселичков (Нефтохимик), Стойко Сакалиев (Арка), Георги Чиликов (Локомотив (Пд)), Радостин Кишишев (Литекс), Петар Кънчев (Паниониос), Николай Кръстев (Черноморец), Момчил Желев (Несебър), Веселин Шулев (Нефтохимик). Днес във Ветрен има два футболни клуба: ФК Ветрен и ФК Ветрен 2, към които е изградена детско-юношеска школа с треньори Господин Господинов и Неделчо Добрев, която работи към Черноморец (Несебър). 33 години по-късно Ветрен все още има футбол, с треньор Марин Попов.

Освен футбол има и ръгби отбор (мъже и жени), водени от Петко Колев. Отборът има доста отличия: 2 пъти първо място на държавно първенство, 3 пъти второ място и веднъж трето място.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Райчевски, Стоян. Източна Тракия. История, етноси, преселения XV-ХХ век, София 2002, с. 258
  2. Банево и Ветрен се присъединиха към Бургас

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]