Шабленско езеро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Шабленското езеро

Шабленското езеро е езеро в Североизточна България. То е лагуна, отделена от морето с пясъчна коса. Влиза в границата на защитената територия от 510 ха, включено е в списъка на орнитологично важните места в Европа. Площта му е 0,8 кв. км, дълб. 0,4 - 4 м, солеността е 0,4%. Намира се на 3 км източно от Шабла.

Флората в езерото е богата. Срещат се 32 вида водорасли и над 79 вида висши растения. Бреговете са обрасли с тръстика и папур, а по откритата, блестяща като огледало водна повърхност, се белеят изящните цветове на водните лилии. През есента папурът изсъхва и обгражда сините му води със златен ореол.

Езерото е богато на риба. Рибите са сом, шаран, платика, каракуда, червеноперка, белица, костур, щука, бяла риба и попчета. Езерото също така може да се похвали с многобройните си птици. Там гнездят 57 вида, от които 10 са редки, а по време на миграцията на птиците в езерото зимуват средно до 30 000 големи белочели гъски и почти цялата популация на червеногушата гъска, която е застрашен вид в световен мащаб.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]