Траката (квартал на Варна)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Траката
— квартал —
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Област Област Варна
Община Община Варна
Част от Варна

Местността „Траката“ е квартал на Варна.

Допреди време в нея са били регистрирани едва 5000 души, като броят им непрестанно се увеличава. Той е на територията на район Приморски, който е 3-тият по големина район в България.

„Траката“ прилича по-скоро на добре подредена вилна зона, отколкото на квартал. Предпочитано място за хора, които имат по-високи доходи, те имат построени вили в района, които някои посещават за няколко седмици през лятото, а други живеят целогодишно. Преди години голяма част от вилите през зимата са били необитаеми. През 2010 година все повече хора избират спокойствието и простора, които предоставя местността Траката за целогодишно живеене.

Разположена е по цялото трасе на главния път между квартал „Бриз“ и курорта Константин и Елена, северно от резиденция Евксиноград, граничи с квартал Виница. След Константин и Елена вилната зона продължава в посока курорта Златни пясъци, но вилите силно оредяват, а инфраструктура и асфалтирани улици липсват.

Според легендата името си местността придобива заради намерените при разкопки няколко тракийски погребения.

Непосредствената близост с морето и курортите са причината за непрестанно нарастващия брой построени вили. Местността преди е била изцяло засадена с лозя и овощни градини и е била място за отдих, но не и за постоянно живеене. Сега има все повече еднофамилни къщи, малки кооперации, хотели и вече има и значителен брой жилищни сгради с многобройни луксозни апартаменти.

През зимата климатът в местността е ветровит, което създава усещане за по-студено време. Комуникациите в местността все още не са добри, заради непрекъснатото застрояване. Особено през зимата транспортната връзка с Варна е лоша, рейсовете пътуват нарядко, но това не пречи на много от децата, които се придвижват до училищата с градския транспорт. В някои от имотите липсва и канализация. През лятото местността Траката е предпочитана за почивка, през зимата все повече от имотите остават обитавани, но има и хора, които предпочитат да се върнат да живеят в града за няколко месеца.

Местността Траката граничи на юг с главния път Варна – Златни пясъци, а на север – с международното шосе Варна – ГКПП Дуранкулак. В близост са още почивната станция на МВР и „Грандхотел Варна“.

     Портал „География“         Портал „География          Портал „България“         Портал „България