Траката (квартал на Варна)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Траката (квартал на Варна)
— квартал —
България
Red pog.png
Траката (квартал на Варна)
Област Варна
Red pog.png
Траката (квартал на Варна)
Страна Флаг на България България
Област Област Варна
Община Община Варна
Част от Варна

Местността „Траката“ е най-голямата вилна зона по площ в близост до Варна, допреди време в нея са били регистрирани едва 5000 души, като броят им непрестанно се увеличава, част от район Приморски, който е 3-тият по големина район в България. "Траката" прилича по-скоро на добре подредена вилна зона, отколкото на квартал. Предпочитано място за хора, които имат по-високи доходи, те имат построени вили в района, които някои посещават за няколко седмици през лятото, а други живеят целогодишно. Преди години голяма част от вилите през зимата са били необитаеми. През 2010 година все повече хора избират спокойствието и простора, които предоставя местността Траката за целогодишно живеене.

Разположена е по цялото трасе на главния път между квартал „Бриз“ и курорта Константин и Елена, северно от резиденция Евксиноград, граничи с квартал Виница. След Константин и Елена вилната зона продължава в посока курорта Златни пясъци, но вилите силно оредяват, а инфраструктура и асфалтирани улици липсват. Според легендата името си местността придобива заради намерените при разкопки няколко тракийски погребения.

Непосредствената близост с морето и курортите са причината за непрестанно нарастващия брой построени вили. Местността преди е била изцяло засадена с лозя и овощни градини и е била място за отдих, но не и за постоянно живеене. Сега има все повече еднофамилни къщи, малки кооперации, хотели и вече има и значителен брой жилищни сгради с многобройни луксозни апартаменти. През зимата климатът в местността е ветровит, което създава усещане за по-студено време. Комуникациите в местността все още не са добри, заради непрекъснатото застрояване. Особено през зимата транспортната връзка с Варна е лоша, рейсовете пътуват нарядко, но това не пречи на много от децата, които се придвижват до училищата с градския транспорт. В някои от имотите липсва и канализация. През лятото местността Траката е предпочитана за почивка, през зимата все повече от имотите остават обитавани, но има и хора, които предпочитат да се върнат да живеят в града за няколко месеца.

Местността Траката граничи на юг с главния път Варна - Златни пясъци, а на север - с международното шосе Варна - ГКПП Дуранкулак. В близост са още почивната станция на МВР, курортът "Сейнт Елиас" и "Грандхотел Варна".