Боровец (резерват)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Боровец.

Резерват „Боровец“
Местоположение Flag of Bulgaria.svg България
Родопи
Най-близък град Момчилград
Данни
Площ 35,9 хектара
Построен 24 септември 1951
Създаден 24 септември 1951
Резерват „Боровец“ в Общомедия

Поддържан резерват „Боровец“ се намира край село Равен, община Момчилград.

Обявен е с постановление №1171 на Министерския съвет от 24 септември 1951 г. с естествено находище на черноборови гори. Прекатегоризиран е в поддържан резерват със Заповед № 368 от 15 октомври 1999 г.

Общата площ на резервата е 35,9 хектара. Общата защитена площ е 360 декара. Разположен е на около 2 км от село Равен. До него води добър път.

Теренът на този резерват е силно насечен — с големи наклони и много стръмнини. Изложението е твърде разнообразно — северно, северозападно, южно. Средната му надморска височина е 400 м.

Почвата е канеленогорска с глинесто-песъчлив механичен състав. Това е горски черноборов резерват — най-източното черноборово насаждение в страната. Освен черен бор в дървесния състав участват още значително количество зимен дъб, по-малко благун и още по-малко келяв габър. Срещат се и единични екземпляри от бял бор. В подлеса вземат участие шипка, смрадлика, синя хвойна и др. В резервата има богата тревиста растителност. Средната възраст на боровите дървета е 130 години, а на най-старите – 180. Боровец е обявен за защитен обект през 1956 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]