Северен Джендем

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Резерват
„Северен Джендем“
СеверенДжендем.jpg
Северен Джендем
Информация
Местоположение Flag of Bulgaria.svg България
Стара планина
Най-близък град Априлци
Данни
Площ 1610 хектара
Създаден 30 септември 1983 г.
Резерват
„Северен Джендем“
в Общомедия

„Северен Джендем“ е името на резерват разположен в Национален парк Централен Балкан, България.

Основаване и статут[редактиране | редактиране на кода]

Обявен е за резерват с обща площ 1610 хектара със Заповед No.995 на Комитета за опазване на природната среда при министерски съвет от 30.09.1983 година, с цел опазването на няколко отделни екосистеми, както и на скалните и карстови образувания, които могат да се видят тук.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Той е резерватът с най-голяма средна надморска височина в парка, обхваща водосборния басейн на река Видима, както и северните склонове на Стара планина, разположени над тази река. На територията на резервата се намират ниските и средните части от склоновете на връх Ботев. Релефът е силно разчленен и богат на скални форми, които често са труднопроходими. Заедно с множеството долини и зъбери се срещат и много обширни тревни площи и горски масиви.

Флора[редактиране | редактиране на кода]

Гори покриват повече от 2/3 от територията на Северен Джендем. Характерен за тези гори е големият наклон на склона, по който растат. Най-разпространени са чистите гори от бук, в по-ниските части на резервата и чистите гори от ела в по-високите. В Среднопланинския пояс се наблюдават и обширни смесени гори.

От особено значение са запазените находища на видовете сибирска хвойна, миртолистен рододендрон и синя боровинка. Тук се намира и единственото находище на урумово плюскавиче.

Фауна[редактиране | редактиране на кода]

Животинският свят е сравнително богат. Установени са повече от 20 вида бозайници – дива коза, кафява мечка, вълк, благороден елен, сърна и други. Непристъпните скали са убежище за голямо количество птици. Срещат се скален орел, сокол скитник и др.

Между резерват Северен Джендем и резерват Джендема съществува естествена връзка. Поради близкото си взаимно разположение между тях протича постоянен преход на животински видове. Тези два резервата опазват най-голямата популация на дива коза в Стара планина.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]