Юрушка грамада

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Юрушка Грамада)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Юрушка грамада
Общи данни
Местоположение Област Ловеч, България
Част от Стара планина
Надм. височина 2136 m

Юрушка грамада (Юрушка чука) е връх в Средна Стара планина, висок 2136 m.

Разположен е на главното старопланинско било, източно от връх Параджика, а между тях е седловината Пилешки полог. Той е връх с равно теме, тревист. След него главното било на планината завива на север-североизток.

Върхът е на границата между резерватите „Северен Джендем“ и „Джендема“. Северните му склонове се спускат стръмно към Северния Джендем, надвесвайки се над долината на река Пръскалска (Дясна Видима). Изворите на реката са точно тук, в района между седловината Пилешки полог и връх Юрушка грамада - три малки поточета тръгват на северозапад, спускат се по тревистия склон, съединяват се и достигайки до отвесен скален венец, скачат от височина 80 метра, образувайки Видимското пръскало. В района има още няколко красиви по-малки водопада, оставащи скрити от погледа на туристите поради сложността на терена. От върха на север-северозапад се отделя характерен продълговат рид, разделящ долините на реките Пръскалска от запад и Оджовица от изток.

Билната пътека не се изкачва на самия връх, а го подсича от юг. Южните склонове на върха са по-полегати, затревени и прорязани от няколко улея. Оттук извират Селската река и Капаклийската река, които след сливането си дават началото на река Тунджа. [1][2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]