Боатин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Резерват „Боатин“
Букова гора в резерват Боатин
Букова гора в резерват Боатин
42.8028° с. ш. 24.2692° и. д.
Местоположение в България
Местоположение България
Стара планина
Най-близък градТетевен
Площ1597,2 хектара
Построен12 юни 1948
Създаден12 юни 1948
Боатин в Общомедия

Боатин е биосферен резерват в България.

Основаване и статут[редактиране | редактиране на кода]

Обявен е за резерват с обща площ 1597,2 хектара с Постановление № 7285 на Министерския съвет от 12 юни 1948 година, през 1977 година е обявен за биосферен резерват по програмата „Човек и биосфера“ на ЮНЕСКО.

Местонахождение[редактиране | редактиране на кода]

Намира се в най-западната част на национален парк Централен Балкан, северно от връх Тетевенска Баба, в землището на село Дивчовото, по долината на река Дивчовска, която извира от връх Баба и дава началото на река Черни Вит. Резерватът се простира от 800 до 2000 m надморска височина.

Флора[редактиране | редактиране на кода]

Почти цялата площ на резервата е заета от гори, като от особена важност са чистите букови гори, защото са най-добре запазените на Балканския полуостров. Тези гори заемат по-ниските части на резервата. Средната възраст на горите е 130 години, но има дървета на възраст над 200 години и високи до 50 m. Освен бук се срещат габър, шестил, явор, трепетлика и др. На по-голяма надморска височина, в иглолистния пояс, се срещат чисти смърчови гори и малки групи от обикновена ела. На територията на резервата се намира и компактно находище на клек.

Фауна[редактиране | редактиране на кода]

Има голямо разнообразие от пойни птици. В резервата могат да се наблюдават почти всички видове кълвачи, които се срещат в България. Повечето от тях присъстват в Червената книга на България. Срещат се също и сови. На територията на резервата живее и кафява мечка.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]