Скакавица (резерват)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Скакавица.

Резерват „Скакавица“
Скакавица през зимата
Скакавица през зимата
42.2314° с. ш. 23.3083° и. д.
Местоположение в България
Местоположение България
Рила
Най-близък градСапарева баня
Площ70,8 хектара
Построен28 март 1968
Създаден28 март 1968
Скакавица в Общомедия

Скакавица е резерват на територията на Национален парк Рила, един от най-малките в България.

Основаване и статут[редактиране | редактиране на кода]

Обявен е за резерват с обща площ 70,8 хектара със Заповед No.508 на Комитета за опазване на природната среда при министерски съвет от 28.03.1968 година.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Обхваща местността Скакавица и Мала Скакавица от местността Зелени Преслап до водопада Скакавица, а на югозапад стига до високопланинското пасбище в района на изворите на река Горица. Разположен изцяло във високата част на Джерманската долина. Площта му е близо 70,8 хектара простира се между 1850 и 2050 м надморска височина и е разположен в северната част на Рила. На територията му се намира най-високия водопад в планината – Скакавица.

Скакавица през лятото

Флора[редактиране | редактиране на кода]

Най-обширни площи от резервата са заети с горски площи. Скакавица се намира на сравнително голяма надморска височина, което обуславя доброто развитие на иглолистните дървесни видове, като бял и черен бор. От голяма важност са вековните обширни гори от бяла мура, обхващащи по-ниските части на резерват Скакавица. Срещат се голям брой защитени растителни видове – планински божур, български омайник, златиста кандилка, златовръх и други, както и редките видове планинска дилянка, преходна мурава.

Фауна[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки малката територия, която заема Скакавица, в него се опазват голям брой гръбначни животни. От бозайниците най-разпространени са сърна, дива свиня, лисица, вълк и други. Освен това се срещат и видовете глухар, черен кълвач, сокерица, усойница, планинска водна жаба.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]