Бели Лом (резерват)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Бели Лом.

Резерват "Бели Лом"
Местоположение Flag of Bulgaria.svg България
Най-близък град Цар Калоян
Данни
Площ 775,54 хектара
Построен 12 май 1980
Създаден 12 май 1980
Резерват "Бели Лом" в Общомедия

Бели Лом е резерват разположен в североизточна България.

Основаване и статут[редактиране | редактиране на кода]

Обявен е за резерват с обща площ 775,54 хектара със Заповед No.393 на Комитета за опазване на природната среда при министерски съвет от 12.05.1980 година, за да се запазят характерни за Лудогорието горски екосистеми.

География[редактиране | редактиране на кода]

Резерватът е разположен в южната част на Лудогоро-Добруджанския район. Той включва издънкови дъбово-липови гори, които се обитават от редки и застрашени от изчезване видове птици. За естествените граници от север и изток му служат бреговете на река Бели Лом, а от запад местностите „Исток чешма” и „Ново село”. На юг резерватът граничи с горски площи и обработваеми земи. Той може да се наблюдава от местността „Калето” под село Кривня, а от западната страна до него може да се достигне от шосето Цар Калоян-Ветово след известен преход срещу течението на река Бели Лом.

Флора[редактиране | редактиране на кода]

Растителността е представена от характерни издънкови дъбово-липови гори и от интересни храстови съобщества по скалистите терени. Голяма част от територията му е покрита от гори благун, летен и зимен дъб, сребролистна липа и дребнолиста липа. Срещат се и обикновен и келяв габър, бряст, полски клен, шестил, мекиш, ясен, мукиня, горска ябълка и дива круша, а от храстите - глог, люляк, драка и смрадлика. На места са били извършени изкуствени залесявания с акация. Бреговете на реката са обрасли от различни видове върби, елши и бяла топола, а водната повърхност на разливите често е покрита от водна леща, мириофилум или стрелолист.

Фауна[редактиране | редактиране на кода]

В резервата се срещат около 70 вида птици, основна част от които са пойни, което е допринесло за включването на резервата в списъка на орнитологично важните места в България, заедно с Природен парк „Русенски Лом”. В резервата се срещат няколко вида кълвачи, бял щъркел, гривеста и ръждива чапла; от дневните грабливи птици — петнистият орел, осоядът, обикновеният мишелов, соколът орко, големият и мълък ястреб, горска ушата сова и чухалът.

Земноводните са представени от няколко вида жаби, дъждовник; от влечугите – пепелянка, няколко вида гущери и костенурки, а от бозайниците-различни видове прилепи, благороден елен, сърна, дива свиня, лисица, вълк, язовец, черен пор, невестулка, дива котка, заек, таралеж и др.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]