Дива котка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дива котка
Wildkatze 002.jpg
Wildkatze 002.jpg
Природозащитен статут
Червена книга на България
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Carnivora Хищници
семейство: Felidae Котки
подсемейство: Felinae Мъркащи котки
род: Felis Същински котки
вид: F. silvestris Дива котка
Научно наименование
Уикивидове Felis silvestris
Schreb., 1777[3][4][5]
Разпространение
Felis-silvestris2.png
дива котка в Общомедия

Дивата котка (Felis silvestris) е дребен хищник от семейство Котки. Размерите ѝ са малко по-големи от тези на произлязлата от нея Домашна котка. Разпространена е в Европа, Предна и Средна Азия и Африка.

Тялото ѝ е здраво и набито, покрито с гъста козина. Дължината ѝ е от 45 до 80 cm (91), височина до 43 cm, опашка 29-34 cm, тегло от 3 до 8 кг. Живее в скалисти или гористи местности и се храни с дребни бозайници, като гризачи и зайци. Известни са и случаи на нападение над по-млади сърни и кози. Предпочита да ловува нощем и избягва срещите с хора, поради което са много редки случаите на прякото ѝ наблюдение в природата.

Дивата котка е териториално животно и, както повечето си роднини в семейство Котки, избягва компанията на себеподобни извън размножителния период, който е два пъти годишно (пролет и есен). След около два месеца бременност женската се усамотява в някоя скришна хралупа на дърво и ражда от три до шест малки, които кърми около четири месеца. Малките се раждат слепи и безпомощни, също като при домашната котка. В наши дни дивата котка се е превърнала в сравнително рядко животно, тъй като домашните котки и хората я изместват от биотопа, който традиционно обитава.

Подвидове[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Cat Specialist Group. Felis silvestris. // Червен списък на застрашените видове 2006. IUCN, 2002. Посетен на 05 май 2006.
  2. Червена книга на Република България. Дива котка. Посетен на 19 февруари 2012
  3. указано в: A Guide to the Mammals of China, страница: 395
  4. указано в: Mammal Species of the World, дата на проверка: 19 септември 2015
  5. указано в: Обединена система за таксономична информация, дата на публикуване: 13 юни 1996, дата на проверка: 19 септември 2013