Хиеново куче

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Lycaon)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хиеново куче
Lycaon pictus (Temminck, 1820).jpg
Хиеново куче (Lycaon pictus)
Lycaon pictus.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Carnivora Хищници
семейство: Canidae Кучеви
род: Lycaon Хиенови кучета
вид: Lycaon pictus Хиеново куче
Научно наименование
Уикивидове Lycaon pictus
Temminck, 1820 г.
Синоними
Canis pictus
Разпространение
African Wild Dog Distrbution.jpg
Хиеново куче в Общомедия

Хиеновото куче (Lycaon pictus) е хищник от семейство Кучеви, срещащ се в Африка. Дължина на тялото 1 м (+ 40 см опашка). Височина при плешките 60 – 75 см. Маса 27 – 35 кг. С походката си, с многоцветната си и на петна козина, и с много големите си закръглени уши хиеновото куче се различава лесно от чакалите, които са неговите най-близки родственици и живеят в африканските савани. Други особености обаче – общителност и начин на ловуване, го отличават от тях.

Хиеновите кучета обитават най-вече саваните на юг от Сахара до Трансваал. Липсват в екваториалните гори; в планините се срещат до 3000 м н.в. Навсякъде те са малобройни.

Живеят на групи през цялата година. Водят скитнически живот в границите на обширно пространство за лов, което обхваща 100 – 200 кв. км. Хиеновите кучета образуват глутници с различна численост; някои от тях наброяват само шест до осем животни, други 10 – 20 и даже повече. Всяка група защитава мястото около леговището, където се раждат малките, не само от другите хищници, но също и от хиенови кучета от други кланове. Най-ефективният хищник сред гръбначите – 80% средна успеваемост. В лова участва цялата глутница. Обикновено гонят стада от чифтокопитни, като с координирани действия отделят единични индивиди от тях.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Lightmatter African painted dog.jpg

Обикновено размножителният период на хиеновото куче е през март. Бременноста трае 63 до 80 дена. Малките се раждат в дупки. В кучилото има 6 и 7 малки.

Продължителността на живот на хиеновото куче е до 9 – 10 години. Включено е в световната Червена книга на застрашени видове.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.