Европейска норка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Европейска норка
Europäischer Nerz.jpg
Природозащитен статут
Червена книга на България
Класификация
[1]
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Carnivora Хищници
семейство: Mustelidae Порови
подсемейство: Mustelinae
род: Lutra Норки
вид: Mustela
lutreola
Европейска
норка
Научно наименование
Уикивидове Mustela lutreola
Linnaeus, 1761 г.
Разпространение
European Mink area.png
Европейска норка в Общомедия

Европейската норка (Mustela lutreola) е застрашен вид. В природата тя е населявала най-североизточни части на България, обича предимно влажен климат както е по р. Дунав. Все още може да се наблюдава в някои части на Сибир и в някои резервати. В България норки се срещат в природния резерват „Чупрене“. Вероятно неголям брой норки обитават и брегозащитните съоръжения по черноморското ни крайбрежие. Забелязвани са във Варна след внимателно наблюдение и търсене или при силно вълнение, когато водата залива обичайно сухи места в каменните насипи и бетонните конструкции – например при бурята в края на лятото на 2010 г.

Норката има ценна козина, заради която е била жертва на бракониерство.

Мъжките достигат дължина 28 – 43 cm, а опашката 12 – 19 cm и тежат 740 гр. Женските са 32 – 40 cm, опашката е 12 – 18 cm и тежат 440 гр. Обитават водоемите, реки и крайбрежия на езера, по-рядко се срещат в блатата раждат от 2 до 7 малки. Живеят около 8 – 10 г.

В последните години (след 2015) край Стара Загора от ферма за норки има много случаи на избягали животни от вида американска норка която се явава инвазивен вид .

Цитат[3]:

„Най-сериозната заплаха от отглеждането на норки, е заплахата за околната среда. Във фермата се отглеждат американски норки, които са инвазивен за Европа вид и които са в процес на включване в списъка на Европейската комисия за забранени за отглеждане на територията на ЕС инвазивни видове. През 2015-та година Испания забрани отглеждането на американски норки, тъй като те представляват заплаха за биологичното ѝ разнообразие.

Американската норка е класически пример за инвазивен вид, като за този ѝ характер има много материали и проучвания. Тя е включена в Глобалната база данни с инвазивни видове към IUCN. Американската норка се конкурира за храна и територия с европейския си роднина и е основна причина за изчезването му. Американските норки влизат в размножителен период месец по-рано от европейските и американските мъжки се чифтосват с европейските женски и отнемат възможността на европейските да създадат поколение.“

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Maran, T., Skumatov, D., Palazón, S., Gomez, A., Põdra, M., Saveljev, A., Kranz, A., Libois, R. & Aulagnier, S.. Mustela lutreola. // IUCN Red List of Threatened Species. Version. International Union for Conservation of Nature, 2011. Посетен на 18 януари 2012. (на английски)
  2. Червена книга на Република България. Европейска норка. Посетен на 4 март 2012
  3. baricada.org