Очилата мечка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Очилата мечка
Spectacled Bear - Houston Zoo.jpg
Spectacled Bear Tennoji 2.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Carnivora Хищници
семейство: Ursidae Мечкови
род: Tremarctos Очилати мечки
вид: T. ornatus Очилата мечка
Научно наименование
Уикивидове Tremarctos
Gervais, 1855
Уикивидове Tremarctos ornatus
F.Cuvier, 1825 г.
Синоними
  • Ursus ornatus Cuvier, 1825
Разпространение[1]
Tremarctos ornatus distribution.svg
Обхват на вкаменелости
Очилата мечка в Общомедия

Очилатата мечка (Tremarctos ornatus) е животно от семейство Мечкови (Ursidae).

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Това е единственият представител на семейство Мечки, който обитава Южна Америка. Живее в планински райони на височина до 3000 m. в областта на Андите, но може да бъде срещнат и в по-ниски и открити райони на континента. Ареалът на обитанието му включва райони на Венецуела, Боливия, Еквадор, Перу, Колумбия и Панама.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Очилатата мечка е предимно растителноядно животно. Храни се с листа, стебла на растения и корени, както и с плодове, които се намират в планинските местообитания. В северозападната част на ареала си очилатата мечка предпочита младите палми и изяжда техните плодове и листа. Направо изкоренява младите дръвчета. Тъй като е отличен катерач, тя търси храна и по дърветата, високи над 30 метра. В сухите полупустинни местности очилатата мечка се храни и с кактуси.

Животното яде и месо: храни се с животински трупове и насекоми, а понякога и с по-малки животни – напада млади елени, лами и други домашни животни.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Животните живеят в недостъпни местности, далече от населени места. Там се извършва размножаването, което затруднява изследванията в естествената среда.

През 1947 г. в зоопарка в Буенос Айрес за пръв път живееща в плен женска очилата мечка родила потомство. Малките мечета – типично за вида – се раждат през юли. След бременност, продължаваща 240 – 255 дни, женската мечка ражда от 1 до 3 малки. След раждането си младите мечета остават поне 1 година с майка си и едва след това стават самостоятелни.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Goldstein, I., Velez-Liendo, X., Paisley, S. & Garshelis, D.L.. Tremarctos ornatus. // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 27 януари 2009. (на английски) Listed as Vulnerable (VU A4cd)