Лисица на Дарвин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лисица на Дарвин
Pseudalopex fulvipes.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Carnivora Хищници
семейство: Canidae Кучеви
род: Lycalopex Псевдолисици
вид: L. fulvipes Лисица на Дарвин
Научно наименование
Уикивидове Lycalopex fulvipes
?, 1837 г.
Синоними
  • lagopus (Molina, 1782)
Разпространение[1]
Darwin's Fox area.png
Лисица на Дарвин в Общомедия

Лисица на Дарвин (Lycalopex fulvipes) е хищен бозайник от семейство Кучеви. Нарича се още Чилотска лисица. Екземпляри от вида са колекционирани от Чарлз Дарвин при известното му пътешествие с кораба „Бигъл“. Дълго време се е смятало, че лисицата е подвид на Аржентинската сива лисица, но по-късните генетични проучвания доказват, че лисиците са отделен вид.

Физически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Дарвиновата лисица е тъмносива на цвят с червена окраска по главата и муцуната. Притежава сравнително къси крака. Тя е значително по-малка от аржентинската сива лисица и тежи 2 – 4 kg.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Ареалът на местообитание на вида е изключително ограничен. Среща се единствено в Чили. Популациите са две като по-голямата част от вида обитава остров Чилое, а по-малката част живее на континента в Национален парк Нахуелбута. Дълго време се е приемало, че видът е ендмичен за Чилое докато през 1990 г. не били открити и екземпляри на континента. Преди около 15 000 години островът бил част от континентална Южна Америка. Сухоземният мост бил прекъснат и се образували две пространствено изолирани популации.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Дарвиновата лисица е нощно животно. Обитава гористи райони. Има изключително разнообразна диета. Тя се храни с дребни бозайници, влечуги, бръмбари, и безгръбначни. Понякога се храни и с плодове. Птиците и земноводните също са част от нейното меню.

Природозащитен статус[редактиране | редактиране на кода]

На свобода се срещат около 250 екземпляра като 200 от тях обитават Чилое, а останалите 50 живеят в Нахуелбута. Видът е класифициран като критично застрашен. Опасност за него представлява изсичането на горите, конкуренцията с подивели кучета и човека.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Jiménez et al.. Pseudalopex fulvipes. // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 6 септември 2009. (на английски) Database entry includes a lengthy justification of why this species is critically endangered