Мъркащи котки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Felinae)
Мъркащи котки
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Хищници (Carnivora)
семейство:Коткови (Felidae)
подсемейство:Мъркащи котки (Felinae)
Научно наименование
Обхват на вкаменелости
Мъркащи котки в Общомедия
[ редактиране ]

Мъркащи котки (Felinae) се нарича едно от двете подсемейства на семейство Коткови (Felidae). В стари класификации на семейството са отделяни три подсемейства. Третото е било това на гепардите (Acinonychinae), но съвременни генетични изследвания доказват родството им с пумите и следователно същите биват причислени към мъркащите котки.

Предмет на спор дълго време е било и класификацията на мраморната котка, която дълго време е смятана за представител на големите ръмжащи котки. Днес много учени смятат, че видът трябва да бъде причислен към настоящото подсемейство. Подсемейството е известно още и с името Малки котки. Това обаче не означава непременно, че не се срещат и едри видове.

Най-ранните сведения за съществуване на представител на подсемейството е фосил от Felis attica, датиран от късен миоцен (9 Ma) от западна Евразия.[1]

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Johnson, W.E., Eizirik, E., Pecon-Slattery, J., Murphy, W.J., Antunes, A., Teeling, E. & O'Brien, S.J. The Late Miocene radiation of modern Felidae: A genetic assessment. (abstract). // Science 311 (5757). 2006. DOI:10.1126/science.1122277. с. 73–77.