Ръмжащи котки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ръмжащи котки
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Хищници (Carnivora)
семейство:Коткови (Felidae)
подсемейство:Ръмжащи котки (Pantherinae)
Научно наименование
Pocock, 1917
Разпространение
Ръмжащи котки в Общомедия
[ редактиране ]

Ръмжащи котки (Pantherinae) се нарича едно от двете подсемейства Коткови. Включва едни от най-едрите представители на семейството и еволюционно най-рано обособилите се линии. Класифицирането на подсемейството е извършено на база устройството на подезичната кост, а не размера на тялото. Ето защо към него не спадат едри представители като пума и гепард.

Морфологични особености[редактиране | редактиране на кода]

Ръмжащите котки се отличават с това, че всички имат петна по козината. Единствено при тигъра те са удължени под формата на ивици, а при лъвовете се проявяват единствено при младите индивиди. Представителите на подсемейството се отличават от мъркащите котки по особености в строежа на подезичната кост. Според изследователите в миналото тази анатомична особеност се е приемала за фактор, който способства котките да издават ръмжащ звук. Според по-нови изследвания е установено, че не това е причината за ръмжането при големите котки. При лъва, тигъра, леопарда и ягуара това се дължи на дългите гласови връзки и дебела еластична тъкан в гръкляна.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Wozencraft, W. C. Mammal Species of the World. 3rd edition. Johns Hopkins University Press, 16 November 2005. ISBN 0-801-88221-4. с. 545–548.
  2. Kitchener, A., et al. Geographical Variation in the Clouded Leopard, Neofelis nebulosa, Reveals Two Species // Current Biology 16 (23). 5 декември 2006. DOI:10.1016/j.cub.2006.10.066. с. 2377–2383.