Борнейски димен леопард

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Борнейски димен леопард
Borneo clouded leopard.jpg
Природозащитен статут
VU
Уязвим[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Хищници (Carnivora)
семейство:Коткови (Felidae)
род:Димни леопарди (Neofelis)
вид:Борнейски димен леопард (N. diardi)
Научно наименование
Cuvier, 1823
Разпространение
Neofelis diardi Locator Map.svg
Борнейски димен леопард в Общомедия
[ редактиране ]

Борнейският димен леопард (Neofelis diardi), известен още като зондски, леопард на Диар или облачен леопард, е хищник от семейство Коткови смятан до неотдавна за подвид Димен леопард, който носи името на френският натуралист и изследовател Пиер Диар описал го пръв през 19 век.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Разпространен е в тропическите гори на островите от Малайския архипелаг: Борнео, Суматра, островите Бату, Палаван китайските Хималаи и Южен Индокитай, но навсякъде е много рядък.

Обща характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Зондските димни леопарди се отличават от тези на континента по шарките и като цяло по-тъмната си окраска, но всъщност на външен вид и по начин на живот двата вида лесно могат да бъдат сбъркани. Размитата му окраска на козината – с големи тъмни петна, му позволява да остане незабелязан сред дърветата на влажните гори, които обитава. Горните кучешки зъби на тази котка са тънки и фино назъбени от задната страна. Структурата на тези зъби е помогнала на учените да проследят родството на леопарда със съблезъбите хищници, изчезнали преди хиляди години. Мъжките достигат на дължина от 60 до 110 см и тегло 20-25 кг, а женските са с дължина 50-80 см и тегло 12-15 кг. Скорошни генетични изследвания обаче сочат поне 40 ключови разлики в ДНК-то на двата вида, което ги прави приблизително толкова различни колкото лъва и тигъра. Предполага се, че популациите от Борнео, както и тези от Суматра, са се отделили от континенталните преди около 1,4 млн. години.[2].

Опазване[редактиране | редактиране на кода]

Последните изследвания изчисляват дивата популация на тези животни на между 5 и 11 хиляди екземпляра на о-в Борнео и 3-7 хил. на Суматра. Проучване проведено през 2006 г. в Сабах (Североизточен Борнео) установява 1500 – 3200 екземпляра в тамошната популация, като от тях само около 400 леопарда обитават защитени зони. Въпреки че във всички страни в които се среща борнейският димен леопард е защитен, той продължава да бъде преслеследван от бракониери, но главната заплаха за него, както и за множество други местни видове, си остава безогледното изсичане на горите.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Neofelis diardi (Cuvier, 1823). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 3 януари 2023 г. (на английски)
  2. New species of leopard with largest fangs in cat world discovered