Патагонски морски лъв

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Otaria)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Патагонски морски лъв
Leon marino.jpg
Sealionharem.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Carnivora Хищници
семейство: Otariidae Ушати тюлени
подсемейство: Otariinae Морски лъвове
род: Otaria Патагонски
морски лъвове
вид: Otaria
flavescens
Патагонски
морски лъв
Научно наименование
Уикивидове Otaria
(Péron, 1816)
Уикивидове Otaria flavescens
Shaw, 1800[2][3]
Разпространение
Otaria flavescens distribution.png
патагонски морски лъв в Общомедия

Патагонски морски лъв (Otaria flavescens) е ушат тюлен, разпространен по Южноамериканското крайбрежие на Тихия и Атлантическия океян.

Физическа характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Мъжките притежават добре развита грива и са с тегло два пъти надвишаващо това на женските. Представителите на двата пола са с оранжева кожа. Малките се раждат черни или тъмно кафяви. Размерът и теглото на патагонските морски лъвове може да варира много. Възрастните мъжки могат да растат над 2,73 m в дължина и да достигат тегло до 350 kg[4]. Възрастните женски нарастват до 1,8 - 2 m и тежат около 150 kg.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Както говори наименованието му, Патагонският морски лъв се среща главно по южните брегове на Южна Америка. Крайните точки на неговия обхват на север са до градчето Зоритос в северно Перу на Тихия океан и скалистото островче дос Лобос в южна Бразилия на Атлантическия океан. Едни от най-големите колонии на вида се срещат на остров дос Лобос, Фолкландските острови, полуостров Валдес и протока Бигъл. Наблюдавани са екземпляри по-насевир макар че никога не се размножават там.

Патагонските морски лъвове предпочитат песъчливи морски брегове, макар че обитават и каменисти и чакълени брегове.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Патагонските морски лъвове се хранят с различни видове риба. Те ядат и различни видове главоноги, основно калмари и октоподи. Наблюдавани са да ловуват и млади пингвини. Ловуват в плитки води. Жертва са на косатки и акули.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Чифтосването се извършва в периода между август и декември, а малките се раждат между декември и февруари. Групите са съставени до 18 женски с по един до няколко мъжки. Мъжките пречат на женските да напуснат групата докато не завърши периодът на чифтосването. По време на размножителния период се наблюдават битки за женски с мъжкари опитващи се да се натрапят в групата отвън.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Campagna, C.. Otaria flavescens. // IUCN Red List of Threatened Species. Version. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 7 юли 2010.
  2. указано в: Mammal Species of the World, дата на проверка: 19 септември 2015
  3. указано в: Обединена система за таксономична информация, дата на публикуване: 13 юни 1996, дата на проверка: 19 септември 2013
  4. <http://www.theanimalfiles.com/mammals/seals_sea_lions/south_american_sea_lion.html>