Белка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
белка
Steinmarder (cropped).jpg
Природозащитен статут
Status iucn3.1 LC bg.svg
Незастрашен[1]
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Carnivora Хищници
семейство: Mustelidae Порови
подсемейство: Mustelinae
род: Martes Златки
вид: M. foina Белка
Научно наименование
Уикивидове Martes foina
Erxleben, 1777
Разпространение
Beech Marten area.png
белка в Общомедия
Скелет

Белката (Martes foina), е дребен хищник от семейството Порови, диалектно е наричана и Кокарджа, Йоркипе, Конада или Самсар.

По външен вид прилича на златката, но е по-тежка от нея, главата ѝ е по-закръглена, ходилата ѝ не са окосмени и има по-груба козина с по-редки косми със сивкав оттенък. Петното на шията ѝ е бяло, отзад се разклонява встрани до предните крайници. Носът ѝ е слабо червеникав. Краката и опашката на белката са тъмнокафяви. На дължина мъжките достигат от 40 до 70 см., опашката им е до 30 см. и тежат от 1,7 до 2,4 кг. Тялото на женските е с дължина 30-50 см., опашка до 25 см. и тегло от 1,1 до 1,5 кг. Среща се на много места из нашите планини и равнини. Катери се добре по дърветата, но ловува по земята. Прави леговищата си в скалните пукнатини и в хралупи на пънове. Храни се предимно с мишевидни гризачи, отчасти с птици, гущери, земноводни, насекоми и плодове. Бременността ѝ е 8-9 месеца, ражда от 2 до 7 малки, които около 36-38 дни проглеждат. Достига полова зрелост на 2 години. Живее до 8 до 11 години. Разпространена е в много европейски и азиатски страни. Избиването ѝ е забранено. Преследва се главно заради ценната ѝ кожа, която е известна под търговското наименование „самсар". Понякога се случва да краде кокошки, зайци и други дребни домашни животни, заради което е преследвана и убивана.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Tikhonov, A., Cavallini, P., Maran, T., Krantz, A., Herrero, J., Giannatos, G., Stubbe, M., Libois, R., Fernandes, M., Yonzon, Choudhury, Abramov, A. & Wozencraft C.. Martes foina. // IUCN Red List of Threatened Species. Version. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 13 ноември 2009. На страницата има кратка обосновка защо видът не се счита за застрашен

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]