Зайцови

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Зайцови
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Зайцевидни (Lagomorpha)
семейство:Зайцови (Leporidae)
Научно наименование
Обхват на вкаменелости
Зайцови в Общомедия
[ редактиране ]

Зайцови (Leporidae) е семейство бозайници от разред Зайцевидни (Lagomorpha).

Представителите на семейство Зайцови се разделят на около 10 рода с приблизително 50 вида. Разпространени са почти в целия свят, като в някои райони, като Австралия и Нова Зеландия, са интродуцирани от човека. В България се срещат два вида - див заек (Lepus europaeus) и заек подземник (Oryctolagus cuniculus). Някои разновидности на заека подземник се отглеждат като домашни животни (вижте питомен заек).

Тялото е дълго до 74 cm и е покрито с дълга мека козина, която може да бъде сива до кафява и черно-кафява. При някои видове през зимата козината е по-светла или напълно бяла. Задните крайници са удължени, с гъста и твърда козина по долната страна. Ушите са дълги, а опашката е къса, но обикновено е добре забележима.[1] Очите им са големи, а нощното им зрение е добро, което се дължи на активността им нощем или по здрач.[2]

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Семейство Leporidae

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пешев, Цоло. Фауна на България. Т. 27. Mammalia. София, Академично издателство „Проф. Марин Дринов“, 2004. ISBN 954-430-860-1. с. 291-292.
  2. Chapman, J. & Schneider, E. The Encyclopedia of Mammals. New York, Facts on File, 1984. ISBN 0-87196-871-1. с. 714–719.