Бенгалска лисица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бенгалска лисица
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
клон:Holozoa
царство:Животни (Animalia)
клон:Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Хищници (Carnivora)
семейство:Кучеви (Canidae)
триб:Vulpini
род:Лисици (Vulpes)
вид:Бенгалска лисица (V. bengalensis)
Научно наименование
(Shaw, 1800)
Разпространение
Бенгалска лисица в Общомедия
[ редактиране ]

Бенгалската лисица, още Индийска лисица (Vulpes bengalensis), е хищен бозайник от семейство Кучеви.

Физически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Космената покривка варира от пясъчно-оранжева до червено-кафява. Опашката савършва с черен връх. Муцуната е издължена. Дължината на тялото е 45 – 60 cm, височината при холката е 26 – 28 cm, а теглото варира в рамките между 2 и 4 kg.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Бенгалската лисица е ендемичен вид, който се среща единствено на Индийския субконтинент. Ареалът ѝ на обитание обхваща територии от подножието на Хималаите до южния му край и от Пакистан на запад до Бангладеш на изток.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Продължителността на живота при бенгалсата лисица е около 10 години. Обитава полупустинни области, открити полета и редки гори до 1350 m надморска височина. Те се срещат често и в близост до населени места. Те избягват гъсти гори и пустини. Видът е сравнително многоброен в Индия. Основен враг на лисицата е човекът и неговата дейност. Тя е обект на лов, а в обработваемите площи е жертва на пестицидите.

В менюто на лисицата е много разнообразно и влизат различни малки бозайници, гущери, насекоми. Често се храни с яйца, жаби, зайци, бръмбари, термити, скорпиони и плодове на растения.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Бенгалските лисици са моногамни животни. Живеят в дупки в земята. Те са предимно нощни животни. Раждат в дупки изкопани специално за целта. Те са сложни и с множество изходи. Съществуват и друг вид дупки, които обитават, но само с цел почивка през горещата част на денонощието. Те са прости и плитки. Бременността продължава 53 дена. Раждат от 2 до 5 малки с тегло 50 – 100 g.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Части от тялото на лисицата са обект на приложение в традиционната медицина. Вътрешни органи, зъбите и ноктите се използват за съставки в традиционни лекарства.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Vulpes bengalensis (Shaw, 1800). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)