Тибетска лисица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тибетска лисица
Tibet Fox.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Carnivora Хищници
семейство: Canidae Кучеви
род: Vulpes Лисици
вид: V. ferrilata Тибетска лисица
Научно наименование
Уикивидове Vulpes ferrilata
Hodgson, 1842 г.
Разпространение[1]
Tibetan Fox area.png
Тибетска лисица в Общомедия

Тибетска лисица (Vulpes ferrilata) е хищен бозайник от семейство Кучеви. Нарича се още Пясъчна лисица, но с това име се наричат и някой други видове лисици.

Физически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Тибетската лисица е един от най-малките видове лисици. Тя притежава гъста, мека кожа с гъст подкосъм, която я предпазва от ветровете във високите планини. Основният ѝ цвят е ръждивокафяв. Долната част на тялото е по-бледа и преминава в бяла по корема. Върхът на опашката е бял. Възрастните екземпляри са с дължина от 60 до 70 cm, опашката е с дължина от 29 до 40 cm. Теглото варира в рамките на 4 до 5,5 kg.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Тибетската лисица е ендемичен вид, който се среща единствено в района на Тибесткото плато на надморска височина 5300 m. Ареалът и на разпространение обхваща територия от Непал, Индия и Китай.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

В менюто на тибетската лисица влизат различни видове гризачи и малки бозайници, птици, насекоми и мърша. Около 95% от менюто и представлява местен вид черномуцунест сеносъбирач (Ochotona curzoniae).

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

За разлика от другите видове лисици, тибетската не е силно териториално животно. Често на определена територия живеят и ловуват и други двойки. Чифтосват се през декември, раждат през февруари. Бременността продължава 50 – 60 дена. Раждат от 2 до 4 малки.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Schaller, G.B., Ginsberg, J.R. & Harris, R.. Vulpes ferrilata. // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 22 март 2009. (на английски) Database entry includes justification for why this species is of least concern