Хиеново куче

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хиеново куче
Lycaon pictus (Temminck, 1820).jpg
Хиеново куче (Lycaon pictus)
Lycaon pictus.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Carnivora Хищници
семейство: Canidae Кучеви
род: Lycaon Хиенови кучета
вид: Lycaon pictus Хиеново куче
Научно наименование
Уикивидове Lycaon pictus
Temminck, 1820 г.
Синоними
Canis pictus
Разпространение
African Wild Dog Distrbution.jpg
Хиеново куче в Общомедия

Хиеновото куче (Lycaon pictus) е хищник от семейство Кучеви, срещащ се в Африка. Дължина на тялото 1 м (+ 40 см опашка). Височина при плешките 60 – 75 см. Маса 27 – 35 кг. С походката си, с многоцветната си и на петна козина, и с много големите си закръглени уши хиеновото куче се различава лесно от чакалите, които са неговите най-близки родственици и живеят в африканските савани. Други особености обаче – общителност и начин на ловуване, го отличават от тях.

Хиеновите кучета обитават най-вече саваните на юг от Сахара до Трансваал. Липсват в екваториалните гори; в планините се срещат до 3000 м н.в. Навсякъде те са малобройни.

Живеят на групи през цялата година. Водят скитнически живот в границите на обширно пространство за лов, което обхваща 100 – 200 кв. км. Хиеновите кучета образуват глутници с различна численост; някои от тях наброяват само шест до осем животни, други 10 – 20 и даже повече. Всяка група защитава мястото около леговището, където се раждат малките, не само от другите хищници, но също и от хиенови кучета от други кланове. Най-ефективният хищник сред гръбначите – 80% средна успеваемост. В лова участва цялата глутница. Обикновено гонят стада от чифтокопитни, като с координирани действия отделят единични индивиди от тях.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Lightmatter African painted dog.jpg

Обикновено размножителният период на хиеновото куче е през март. Бременноста трае 63 до 80 дена. Малките се раждат в дупки. В кучилото има 6 и 7 малки.

Продължителността на живот на хиеновото куче е до 9 – 10 години. Включено е в световната Червена книга на застрашени видове.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.